Tudomány

Búcsút inthetünk a relativitáselméletnek?

Ughy Márton

2011. 09. 23. 11:08

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium a fény sebességénél is gyorsabb szubatomi részecskéket fedezett fel - Einstein nem boldog.

Ugyanis amennyiben a kísérletet más kutatócsoportoknak is sikerül megismételniük, úgy ezek a fénynél is gyorsabb neutrínók megdöntik a relativitáselméletét, ami nem csak Einsteint szomorítaná el, mivel elmélete a modern fizika alapja.

A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le, a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami éppen meghaladja a fény sebességét.

A neutrínókat a CERN genfi laboratóriumából a 732 kilométerre lévő Gran Sasso laboratóriumába továbbították a föld alatt.

James Gillies, a CERN szóvivője elmondása szerint a legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes. Az eredmények úgy meghökkentették a kutatókat, hogy felkérték amerikai és japán fizikus kollégáikat, igazolják tőlük függetlenül a mérést, mielőtt a felfedezést hivatalosan is bejelentenék.

A versenytárs amerikai Fermilab kutatói Chicagóban ígéretet tettek rá, hogy azonnal megkezdik a munkát. A chicagói csapat egyébként 2007-ben már tapasztalt hasonló, fénysebességnél gyorsabb hatást, ám akkor a hibahatár nagyobb volt annál, hogy igazolt eredménynek tekinthessék a kapott adatokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.