Tudomány

Galaxishalmazok igazolják Einstein jóslatát

Kozmikus méretben igazolták dán asztrofizikusok Einstein relativitáselméletét, amely szerint egy objektum gravitációs tere meggörbíti körülötte a teret és az időt.

Radek Wojtak kutatásvezető, a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének munkatársa és csoportja az általános relativitásnak azt a klasszikus jóslását tesztelte, hogy a fény energiát veszít, miközben kiszökik egy gravitációs mezőből.

Minél erősebb a gravitációs mező, annál nagyobb a fény energiavesztése. Ennek eredményeként egy galaxishalmaz közepéből kibocsátott fotonoknak nagyobb energiát kell veszíteniük, mint a halmaz széléből kilépő fotonoknak, hiszen a galaxishalmaz közepén a legerősebb a gravitáció.

Így a központból induló fény hullámhosszának is nagyobbnak kell lennie, mint a halmaz széléről indulónak, ez az úgynevezett vöröseltolódás a fény spektrumán belül.

Wojtak és csoportja egy 8 ezer galaxisból álló halmaz adatait gyűjtötte össze a Sloan Digital Survey használatával. Azt remélték, hogy a gravitációs vöröseltolódást megbízhatóbban észlelhetik azáltal, hogy nem egyedi galaxisok, hanem galaxishalmazok vöröseltolódási tulajdonságait tanulmányozzák.

Számításaikkal a kutatók megállapították, hogy a halmazokból érkező fény vöröseltolódásának aránya megfelelt annak, amit az általános relativitás elmélete megjósolt. Eredményüket a brit Nature tudományos magazinban szerdán ismertették.

Ajánlott videó