Tudomány

Titokzatos emberi fajtól erednek a borneóiak

24.hu
24.hu

2011. 09. 26. 13:54

Az úgynevezett gyeniszovai emberek DNS-e kimutatható a borneói malájoktól kezdve egészen a filippinókig.

Korábban a témában:

2010 óta tartja számon a tudomány a gyeniszovai barlangi embert külön fajként, miután megállapították, hogy Szibériában a Gyeniszova-barlangban feltárt 5-6 éves gyermek őrlőfogai biztosan egy eddig ismeretlen emberi faj DNS-ét tartalmazzák.

A gyeniszovai emberek minden bizonnyal együtt éltek a Neander-völgyi és a modern emberekkel, csak annyi derült ki még róluk, hogy a melanézekkel álltak még kapcsolatban, és a mai új-guineiak genomja 4-6 százalékban egyezik meg velük. A feltételezések alapján a gyeniszovaiak minden bizonnyal Óceánia felé vándoroltak.

A legújabb kutatások szintén azt állapították meg, hogy az emberfélék “családfája” sokkal összetettebb, mint ahogy eddig gondolták. A gyeniszoviak nemcsak a melanézekkel és az új-guineaiakkal, hanem a Fülöp-szigeteken élőkkel és a borneóiakkal szintén rokonságot mutatnak, míg a máshol élőkkel egyáltalán nem.

Az American Journal for Human Genetics folyóiratban közölt új kutatásokat tartalmazó tanulmány szerint az emberiség legalább két hullámban költözött a dél-ázsiai vidékekre.

Az egyik korai hullámban a gyeniszovaiak elvándoroltak, és valószínűleg később együtt élhettek, és akár szaporodhattak is a Homo sapiens sapiensszekkel 44 ezer évvel ezelőtt.

Kérdés azonban, hogy a gyeniszovaiak mennyiben keveredtek a modern emberen kívül, hiszen idén már egy Neander-völgyi gyeniszovai hibrid lábujjcsontját is megtalálták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

firo: 16.10.2018, Football, Landerspiel, National Team, Season 2018/2019, UEFA Nations League, FRA, France - GER, Germany Bundescoach Joachim LOW, GER, before the game | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.