Tudomány

Kagylót csemegéztek a Neander-völgyiek

A tenger gyümölcseit fogyasztotta a Neander-völgyi ember százötvenezer évvel ezelőtt, százezer évvel korábban, mint eddig feltételezték.

A kutatók Miguel Cortes Sanches, a Sevillai Egyetem tudósával az élen Spanyolország déli részén, a Torremolinos város közelében lévő Bajondillo-barlangban végeztek feltárásokat, ahol kőeszközök sokaságát találták.Ka

Rengeteg megpörkölődött rákpáncélt és kagylóhéjat találtak, a radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint e leletek 150 ezer évesek.

“Az eddigi legrégebbi olyan leletek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a neandervölgyi ember nem vetette meg a tenger gyümölcseit, mindössze ötvenezer évesek” – hangsúlyozta Francisco Jimenes Espejo, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács tagja, aki részese volt a vizsgálatoknak.

Mint kifejtette, a kutatók közül sokan a tenger gyümölcseinek fogyasztását a modern emberre jellemző alkalmazkodási mechanizmusnak tartanak, amely előnyt jelentett a Homo sapiens számára, és lehetővé tette a “terjeszkedését”.

“A Homo sapiens már 164 ezer éve fogyasztotta Dél-Afrikában a tenger gyümölcseit. Mostani kutatásaink viszont azt bizonyítják, hogy az Ibériai-félsziget déli részén ezzel majdnem egy időben a Homo neanderthalensis étrendjében is szerepeltek a rákfélék és a kagylók” – jegyezte meg Francisco Jimenes Espejo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik