Tudomány

Megtalálták a Csillagok háborúja bolygóit

A képzelet szülte planéták csupán halovány utánzatai a világegyetem való világának.

A Csillagok háborújának köszönhetően számtalan szokatlan bolygóra “látogathatnak el” a rajongók, ám a képzelet szülte planéták csupán halovány utánzatai a világegyetem való világának; a tíz legérdekesebb égitestről a Space.com közölt összeállítást.

A NASA bolygóvadász úrszondája, a Kepler fedezte fel a Tatuint, amely két csillag körül kering, akárcsak az az égitest, amelyen Luke Skywalker nevelkedett. A Kepler-16b katalógusjelű bolygó 200 fényévnyire van a Földtől. Ez egy hideg gázóriás, amelynek felületén a hőmérséklet mínusz 73-101 Celsius-fok között lehet.

A Halálcsillag a Csillagok háborúja filmsorozat kulcsfontosságú szimbóluma, egy olyan űrállomás, amely a “szuperlézer” elnevezésű fegyverével egy egész bolygó elpusztítására képes. Leírása illik a Szaturnusz-holdak egyikére, a 392 kilométer átmérőjű Mimasra, amelyen 130-140 átmérőjű kráter tátong, emlékeztetve a Halálcsillag szuperlézerének fókuszáló “lencséjére”.

Darth Vader és Obi-Wan Kenobi összecsapásának a Mustafar, a Peremvidék bolygója adott otthont, amelynek felületét lávafolyamok salakja, vulkanikus kalderák ezrei borítják, legtöbbjük állandóan a kitörés állapotában van. Kénfelhős egét tűz és hamu telíti. A Mustafarhoz hasonlatos bolygót fedezett fel 2009-ben 480 fényévnyi távolságra, a CoRoT a francia csillagászati műhold. A CoRoT-7b katalógusjelű bolygó nappali felszínén magas a hőmérséklet, 1500-2000 Celsius-fok, míg az éjszakai oldalon akár mínusz 200 fok is lehet. Ennek köszönhetően felszínét láva vagy vízgőz boríthatja.

A fagyos Hoth bolygóra emlékeztet a 2006-ban felfedezett OGLE-2006-BLG-390 katalógusjelű planéta, amely 28500 fényévnyire a Földtől egy vörös törpe körül kering, felületén a hőmérséklet mínusz 220 Celsius-fok.

A Coruscant a Csillagok háborúja univerzumában a központi bolygó, amelynek teljes felületét egyetlen hatalmas város foglalja el, néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területének kivételével. “Alteregója” a Föld, amelyen jó néhány megapolisz található, bár a városok még nem foglalták el bolygónk teljes felületét.

A Jedi visszatér című filmben szereplő ezüstös színű Endor erdőholdjának, egyelőre nincs alteregója. Hamarosan azonban a kutatók nemcsak képesek lesznek észlelni az ilyen égitesteket, hanem megfigyelni is légkörüket az élet jelei után kutatva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik