Tudomány

Pénteken érdemes hullócsillagokat nézni

Péntekről szombatra virradó teliholdas éjjel lesz a legismertebb meteorraj, a Perseidák maximuma.

“A Perseidák első megfigyelése Kr. u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű, 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyet szintén láttak az ókori Kínából Kr. e. 68-ban.

A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla” – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A 8-11. században már feljegyezték rendszeresen a raj jelentkezését, később azonban csak szórványosan említik. A modern nyugati tudomány számára Adolphe Quételet (1796-1874) belga asztronómus fedezte fel újra a rajt 1835-ben. Az áramlat 1839-ben óránként 160 meteort adó maximumot produkált.

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető.

A szülőüstökös közelében ugyanis sűrűbb a porfelhő, mint attól távol. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak, bár 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatók Perseida-meteorok, bár ekkor még kis számban.

Az idén sajnos nincs szerencsénk, ugyanis a Perseidák maximuma pontosan a telehold napjára esik, így a fényesen világító égi kísérőnk a meteorok nagy részét letörli majd az égről.

ÍGY NÉZD A HULLÓCSILLAGOKAT!

A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatók a legszebb rajtagok.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra. Ne a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk!

Inkább valahova félúton a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fok magasra nézzünk. Mivel a fényes Hold délen világít, északi irányba forduljunk, ott láthatjuk a legtöbb perseidát.

Így este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről érkeznek a Perseida-meteorok, a más irányból jövők másik rajhoz tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!