Tudomány

Láttál már borneói “szivárványos” varangyot?

Aki igennel válaszolt, az most lebukott, mert az 1924-ben felfedezett állatról most sikerült először fényképet készíteni.

A washingtoni székhelyű Conservation International természetvédelmi szervezet korábban az Ansonia latidiscát a tíz legkeresettebb békafaj közé sorolta, kifejezve aggodalmát, hogy a “szivárványos” varangyok valószínűleg kihalhattak.

Indraneil Das professzornak, az expedíció vezetőjének közlése szerint éjszakai kutatásaik során a “szivárványos” varangyos béka három egyedét is sikerült lencsevégre kapniuk Borneó szigetén, a kelet-malajziai Sarawak államban. Korábban csupán a békáról készített vázlatok voltak ismertek.

Ismertetése szerint az expedíció gondolata tavaly augusztusban vetődött fel, ám a keresés hónapokig eredménytelen volt, mígnem a tudósok a Penrissen-hegység magasabban fekvő részein nem kezdtek kutatni.

A varangyos békák, amelyeket három különálló fán fedeztek fel, alig öt centiméteresek. A kutatóknak sikerült egy-egy kifejlett hímet és nőstényt, valamint egy ivaréretlen egyedet regisztrálniuk.

A kutatócsoport folytatja a munkát abban a reményben, hogy sikerül többet megtudniuk a borneói “szivárványos” varangyos békáról és a Penrissen-hegység erdeiben élő más kétéltűekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik