Szórakozás

A turistákat is bevetik az óriásvarangyok ellen

A bőrükben erős méreggel rendelkezőállatoknak szinte nincs természetes ellenségük, ugyanakkor ők maguk mindent megesznek.

A turisták is “varangyirtókká” válhatnak Ausztráliában, miután Darwin polgármestere engedélyt kért a hatóságoktól, hogy az utazási irodák különleges túrákat szervezhessenek az őshonos állatok megmentésére. Az ausztrál óriásvarangyok (Bufo marinus) megállíthatatlanul szaporodnak, és mindent felfalnak, ami kisebb náluk.

Csak az Északi Terület régiójában 92 millióra emelkedett a rettegett óriásvarangyok száma rövid idő alatt. A mindössze néhány évtizede betelepített Bufo marinusok számos állatfajra komoly veszélyt jelentenek. “Mindent elfogyasztanak, ami mozog, és elfér a szájukban. Megállíthatatlanok” – mondta Graeme Sawyer darwini polgármester az AFP hírügynökségnek.

A híres Kakadu Nemzeti Park munkatársai eleinte vonakodtak attól, hogy a turistákat bevonják a varangyok irtásába, de a polgármester szerint mostanra súlyos és sürgető helyzet állt elő. Az elképzelés szerint a parkba látogató turisták kesztyűket kapnak és zsákokat, amelyekbe éjszakai túrák során kell a kétéltűeket belerakni. A többit elvégzik a park munkatársai, akik elgázosítják és eltemetik őket. Az ötlet nem egyedi, a szomszédos Nyugat-Ausztrália államban most már évente megrendezik a “Nagy Varangygyűjtést”, amelyben legutóbb már 50 ezer állatot szedtek össze, ami óriási siker – tette hozzá Sawyer.

A kétéltűeket az amerikai kontinensről telepítették be a harmincas években, hogy felvegyék a harcot a cukornádat pusztító kártevők ellen. A rovarok ugyan eltűntek, de megmaradtak a rettegett óriásvarangyok. A helyiek már a legkülönfélébb módszereket kipróbálták, egyebek mellett gázzal, macskaeledellel, sőt génmódosítással is kísérleteztek, mindhiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik