Tudomány

Varangyok segítenek a kakaókon

Egy őshonos békafaj az indonéz Celebesz szigetén behurcolt hangyákkal táplálkozik, és ezzel védi a kakaóültetvényeket.

A behurcolt agresszív hangyák az egész indonéziai Celebisz ökoszisztémáját a feje tetejére állítják. Többek között veszélyeztetik az őshonos hangyafajokat, amelyek például megakadályozzák bizonyos betegségek terjedését a kakaónövények között.

Mivel Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, a kakaótermés óriási szereppel bír az ország gazdaságának szempontjából.

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a németországi Göttingeni Egyetem kutatói 14 kakaóültetvényen gyűjtöttek adatokat Celebesz központjában, a Lore Lindu Nemzeti Park tőszomszédságában.

Meglepő felfedezésre tettek szert: az őshonos celebeszi varangy (Ingerophrynus celebensis) a kakaóültetvényeken elsősorban a sárga őrült hangyával (Anoplolepis gracilipes) táplálkozott.

A sárga őrült hangyát a hetvenes évek végén hurcolták be. Az agresszív faj hangyasav segítségével nála jócskán nagyobb állatokkal szemben is sikeresen megvédi magát.

A varangyok fontos ökológiai és gazdasági szolgálatot tesznek. Ennek biztosításához pedig fontos lenne megvédeni a varangyokat a trópusi esőerdő drámai léptékű pusztításának következményeitől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik