Tudomány

A varangyok megérzik a földrengést

24.hu
24.hu

2010. 03. 31. 12:27

A barna varangy napokkal előre megérzi a szeizmikus aktivitást és elmenekül.
Korábban a témában:

A bizonyítékokat az olaszország L’Aquila közelében élő varangyok szolgáltatták, amelyek napokkal a 2009-es, pusztító földerengés előtt elhagyták párosodóhelyüket, annak ellenére, hogy az 74 kilométerre volt a földrengés epicentrumától. Mind a párok, mind az egyedülálló hím egyedek elmenekültek.

Az még nem világos, hogyan érzékelik a varangyok a földrengéseket, a kutatók szerint a nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat érzékelik.. A vadon élő állatok viselkedését nagyon nehéz tanulmányozni ilyen esetekben, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a földrengések ritkák és senki sem tudja, hol törnek ki.

Az idáig is ismert volt, hogy a háziállatok megérzik a rengéseket és idegesek lesznek, illetve egyes vadon élő fajoknál is meg tudták ezt figyelni, azonban ezek a jelek mind közvetlenül a földrengés előtt voltak, nem pedig napokkal korábban, mint a varangyoknál.

Dr. Rachel Grantnek, a Milton Keynes-i Open University kutatójának szerencséje volt, éppen a San Ruffino tónál tanulmányozta a barna varangyok párosodási szokásait. 5 nappal a rengés előtt a tanulmányozott csoportban 96%-kal csökkent a hímbékák száma, annak ellenére, hogy nem szoktak a párzás után elmenni, megvárják, míg a nőstény lerakja a petéket. 2 nappal később a párosodó békák száma nullára csökkent és a peterakás is megszűnt, viszont hat nappal a rengés után minden visszaállt a rendes kerékvágásba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.