Tudomány

“Kövületegér” él hazánkban

A csíkosegerek sokkal hosszabb múltra tekintenek vissza, mint ahogy eddig gondolták.

Az XVIII. század óta ismert csíkos szöcskeegérfélék, az úgynevezett Sicista egerek, már a miocén korban is éltek, 17 millió évvel ezelőtt. Így meglepő módon ezek a kis rágcsálók, melynek egyik faja a csíkos szöcskeegér hazánkban is él, elméletileg mostantól „élő kövületnek” számítanak.

A szintén csíkosegerekhez tartozó Sicista primus – az ‘első csíkosegér’ – nevű rágcsálófaj 17 apró fosszilis fogát az őslénykutató Jurij Kimura azonosította a dallasi Déli Metodista Egyetemen. Ez a lelet bizonyítja, hogy a csíkosegerek ősei már-már a miocén korban is léteztek Belső-Mongólia területén. A “primus” egér fogainak mintázata ugyanis megegyezik az északi szöcskeegér – Sicista betulina – fogainak redőzöttségével.

A rágcsálókutatási expedícióról Jurij Kimura a Flickr képmegosztó portálon tett közzé egy érdekes ismeretterjesztő albumot.

Ha pedig véletlenül a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetében járunk és véletlenül összefutunk egy csíkos szöcskeegérrel, gondoljunk arra, hogy ez kis jószág milyen ősi múltra tekint vissza. Ne bántsuk, egy példány ellopása, bántalmazása, meggyilkolása a pénztárcánknak is “fájhat”, az állat eszmei értéke ugyanis negyedmillió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik