Tudomány

Újra kell írni a tankönyveket: nincsenek hüllők?

24.hu
24.hu

2011. 05. 24. 12:15

Baj van a hüllőkkel. Az új biológiai rendszertanok szerint valójában nem alkotnak egységes kládot.

Ma a hüllőket úgy tartjuk számon, mint négylábú magzatburkos gerinces állatok. A klasszikus álláspont szerint a hüllők közé tartozik valamennyi magzatburkos állat, a madarak és az emlősök kivételével.

Tehát a hüllők úgy definiálhatók, mint a krokodilok, aligátorok, hidasgyíkok, gyíkok, kígyók, ásógyíkalakúak és teknősök csoportja, amelyek együttesen a hagyományos Reptilia osztályt alkotják.

Egyes taxonómusok azonban nemrégiben felvetették, hogy a hüllőket, minden leszármazottját beleszámítva monofiletikus – egy őstől való leszármazott – csoportként lehetne kezelni. A fenti definíció szerint ugyanis, a madarakat és az emlősöket elkülönítve tartják számon, habár mindkét csoport az ősi hüllőkből fejlődött ki.

Az emlősök saját kládot alkotnak ebben az értelemben. Úgy nevezik őket, hogy Mammalia. A hagyományos definíció szerint azonban a hüllők nem alkotnak kládot, csupán egy, az Amniota kládba tartozó szekciót. A hüllőket a hiányok alapján lehet csak meghatározni a kladisztika szerint, mint magzatburkosok, amelyeknek nincs szőre, sem tollai.

Egy másik feltevés alapján a hüllők egy csoportba – taxonba – tartoznának a madarakkal és az emlődökkel. A biológusok egy része szerint a négy fő rend közös jellemzői fontosabbak a kapcsolataiknál, továbbá szerintük a madarakat és az emlősöket is tartalmazó Reptilia rend már zavaróan eltérne a hagyományos rendszertől.

Praktikusabb biológusok csillaggal jelölik a hüllőkkel hasonló problémás csoportokat. Tehát a nevük megmarad, és így fog kinézni: Reptilia*. A Reptilia*, a hüllők tehát a röpképtelen, nem emlős magzatburkosokat fogja jelölni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.