Tudomány

Baktérium okozza a Parkinson-kórt?

Egy gyomorfekélyért felelős baktérium összefüggésbe hozható a Parkinson-kór kialakulásával.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság egy új tanulmányában azt állítja, a Helicobacter pylori egerekben Parkinson-szerű tüneteket produkált. Így feltételezik a baktériumfertőzés, ami alapesetben gyomorfekéllyel jár, felelős lehet a Parkinson-kór kialakulásáért.

A kutatók külön kiemelték a Helicobacter pylori csak az idősebb – emberi életkorra átszámítva 55 és 65 év közötti – egereknél okozott Parkinson-kórt, hat hónappal közvetlenül a baktérium-fertőzés után.

A fiatal egerekben nem vagy alig mutatkoztak a baktériumok hatására Parkinson-kór tünetei. A Louisiana Állami Egyetem Egészségtudományi Karának kutatói szerint az eredmények azt bizonyítják az öregedés növeli a hajlamot a Parkinsonra.

A tudósok elemzéséből kiderül, a baktérium által termelt vegyi anyagok mérgezőek az agyra. Az egyik ilyen anyag megegyezik a cikász növények magjaiban található vegyülettel, melyről már korábban bebizonyosodott, hogy Parkinson-kórhoz hasonló betegséget vált ki az emberekben.

REMEGŐ KÉZ ÉS SZOKATLAN LASSÚSÁG

A Parkinson-kór reszkető bénulás, – paralysis agitans – az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Elsőként James Parkinson (1755–1824) írta le, róla nevezték el Parkinson-kórnak.

Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki, legtöbb betegnél 50–60 éves korban kezdenek mutatkozni az első tünetek. Három fő tünet, a nyugalmi remegés, izommerevség és a meglassultság. Egyéb tünet a kenőcsös arc, csökkent arcmimika.

Későbbi stádiumban tartási instabilitás, vérnyomás esés is előfordulhat. A beteg számára a mozgások elkezdése, a felállás, elindulás a legnehezebb. A betegség gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassulásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik