Tudomány

Új lupusz elleni szer Európában

Fél évszázad óta az első új, lupusz elleni kezelést ajánlották európai engedélyezésre pénteken.

A GlaxoSmithKline (GKS) és a Human Genome Sciences (HGS) gyógyszercégek közlése szerint az európai gyógyszerügyi hatóság, az EMA támogatja a szert, amely segítségével felvehetik a harcot a betegséggel, amelyben a páciens saját immunrendszere támadja meg ízületeit és testének egyes szerveit.

A londoni székhelyű felügyeleti szerv döntéseit általában két-három hónapon belül hagyja jóvá az Európai Bizottság. A Benlysta számára azután váltott zöldre a lámpa, hogy márciusban engedélyezték az Egyesült Államokban.

Az európai engedélyezést követően a szert kifejlesztő és gyártó cégeknek még meg kell egyezniük az egyes országokkal a készítmény forgalmazási lehetőségeiről és támogatásáról, mielőtt az érintett betegek rendelkezésére állhatna a lupusz elleni gyógyszer.

A lupuszban szenvedő betegek nagyobb részt a nők köréből kerülnek ki. A betegség kialakulásának okát nem ismerik. Fellángolásában szerepet játszhat a napfény, az ultraibolya sugárzás, a stressz, gyógyszerek és a női nem hormonok szerepe sem elhanyagolható. Tünetei magas láz, bénultság, a szervműködés zavarai. Jellemzően az arcon megjelenő piros foltokról ismerhető fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik