Tudomány

Erre az exobolygóra átköltözhetnénk

Egy új bolygószimuláció megerősítette, a Gliese 581 jelű vörös törpe csillag körül keringő egyik exobolygó valóban lakható lehet.

Tavaly szeptemberben került az asztrobiológiai kutatások középpontjába a Gliese 581-es bolygórendszer. Akkor a kutatók azt gyanították, hogy a Földtől 20 fényévnyire keringő bolygók közül a “g” jelű esik pontosan a vörös törpecsillag lakhatósági zónájába. Azaz pontosan olyan forró és hideg is, és éppen annyira van közel csillagához, hogy a földihez hasonló élet alakulhasson ki rajta. A bolygót Zarminának keresztelték, de később nem tudták bebizonyítani létezését.

A párizsi Pierre Simon Laplace Intézetben pontosabban modellezték a Gliese 581-es rendszert. Az új szimulációból kiderült – amit már 2009 óta feltételeznek -, hogy a távoli naprendszerben a “d” jelű bolygó is megfelel a lakhatósági kritériumoknak.

A 2007-ben az Európai Déli Obszervatórium által bemért Gliese 581 d a lakhatósági zóna szélére esik, tömege hétszer, mérete kétszer akkora, mint a Földé. Hőmérséklete -18 Celsius-fok lenne, sűrű légkörében előfordulhat nagy koncentrációban szén-dioxid, ami fűtheti a felszín közeli klímát. A domborzatot nagy kiterjedésű és mély óceán boríthatja. A tompa vörös csillagból érkező napfény miatt sötétebb fényviszonyok uralkodhatnak rajta, mint bolygónkon.

A Gliese-rendszer különösen izgalmas a jövő kutatói számára, mivel igen közel található a Földhöz. A csillagászok reményei szerint egyszer majd távcsövekkel kereshetik az élet nyomait a Gliese 581 d bolygó felszínén.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az új szimulációról (BBC News)
Tudj meg még többet a Gliese 581 d-ről!
(Wikipedia)
Tanulmány a szimulációról (Astrophysical Journal Letters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik