Tudomány

Ezer új bolygót talált a NASA

Bár egyik sem kisebb vagy akkora, mint a Föld.

Az amerikai űrügynökség szerdai jelentése szerint a Kepler-űrtávcső ezer új exobolyóról szolgáltatott adatokat.

Az új világok után kutató távcső bőséges észlelései között szerepelnek a Kepler-10b jelzésű planétáról szóló információk. A Kepler-10b a legkisebb exobolygó, amit eddig találtak.A kőzetbolygó azonban közel másfélszerese a Földnek és pokoli meleg – 2500 Celsius fokos – klíma uralkodik rajta.

Ennél kisebb, Föld-szerű bolygó nyomára még nem akadtak a csillagászok. A Földhöz hasonló exobolygókat kereső Kepler űrtávcső február 1-től csökkentett módban üzemel.

Fotométerét teljesen kikapcsolták. A távcső üzemeltetésének felfüggesztése ideiglenes. A misszión dolgozók már megkezdték a helyreállítási folyamatokat.

VADÁSZAT IDEGEN PLANÉTÁKRA

A Kepler űrtávcsövet a Discovery-program keretében építették. Exobolygók után kutat fedési módszerrel, az égbolt egy előre kiválasztott területén, a Cygnus és a Lyra csillagképek határán.

A tervek szerint három és fél évig kutatja azt a fénycsökkenést, amikor egy bolygó elhalad a csillaga előtt.

A Kepler képes arra, hogy akár a Földnél fele akkora bolygókat is észleljen földtömeg, középponti csillaguktól egy csillagegységnyi pontossággal meghatározva keringésüket.

Többszöri halasztást követően 2009. március 7-én állt Föld körüli pályára. A távcsővel várhatóan 2012 őszéig kutatja az égboltot a naprendszeren kívüli bolygók után.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új exobolygókról – angolul (PhysOrg)

Kepler-misszió (NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik