Tudomány

Magyar orvosok legyőznék a vakulást

Pécsi kutatók a cukorbetegséggel együtt járó látásromlás elleni szeren dolgoznak.

A Pécsi Tudományegyetem természettudományi és orvosi karának tizenkét szakembere kutatja a PACAP nevű molekula látásra gyakorolt hatását. Arra kíváncsiak, vajon késleltethető-e, netán megfordítható-e a cukorbetegség mellékhatásaként jelentkező vakság.

Eddig csak állatkísérleteket folytattak, a klinikai kísérletek várhatóan két év múlva kezdődnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hatóanyagot tartalmazó gyógyszer mikor lesz elérhető a rászorulók számára.

A magyar tudósok PACAP-ot az agyalapi mirigy által előállított molekulaként fedezték fel, de kiderült, hogy az ember sok más szerve is termeli kis mennyiségben.

E neuropeptidnek mindenhol ugyanaz a feladata: lassítani a káros folyamatok kialakulását, segíteni az oxigénhiányos állapotok leküzdését, gátolni a rosszindulatú sejtek szaporodását.

Ha a PACAP-ot időben kezdik alkalmazni a diabéteszben szenvedőknél, a cukorbetegség mellékhatásaként fellépő vakság nagyon hosszú idő alatt fejlődik ki.

Kísérleteik eredményei szerint az anyag használata a kór késői fázisában is jelentősen lassítja a vakság előrehaladását. Mivel azonban nincs belőle elég, keresik a módját, miként lehetne nagyobb mennyiségben a szervezetbe juttatni. A kívánt hatást egyelőre csak a szembe adott injekcióval érik el. Ez fájdalmas, ezért más módszert keresnek az alkalmazására.

A cukorbetegek 70 százalékánál jelentkezik látásprobléma, 5 százalékuk két éven belül teljesen megvakul. Magyarországon jelenleg mintegy 700-800 ezer, világszerte 250-280 millió diagnosztizált cukorbeteg él.

AJÁNLOTT LINKEK:

A sokoldalú PACAP (OTKA)
Információk a PACAP-ról (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik