Tudomány

Cukorbaj és vírusfertőzés: a kettő összefügg

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg egyes vírusokkal, mint egészséges társaik.

Ausztrál kutatók 26 korábban megjelent tanulmányt elemeztek, melyekben a páciensek vér- és székletmintáiban tesztelték az úgynevezett enterovírusoktól származó fehérjéket és genetikai anyagot.

Az enterovírusok igen gyakori vírusok, amelyek megfázáshoz vagy influenzaszerű tünetekhez vezetnek, izomfájdalmat, kiütést vagy éppen agyhártyagyulladást okoznak.

A felmérésekbe majdnem ötezer embert vontak be, akik között diabétesszel és anélkül élő páciensek is voltak. Az elemzés egyértelmű összefüggést talált a cukorbaj és az enterovírusok jelenléte között, ám nem ok-okozati kapcsolatot.

A tanulmány megmutatta, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg enterovírusokkal, mint egészséges társaik. Az összefüggés jellege tisztázatlan, ezért az eredmények nem tekinthetők bizonyítéknak arra, hogy a diabéteszt enterovírusok okoznák.

A becslések szerint jelenleg 285 millió embernek van cukorbetegsége világszerte, ez a szám 2030-ra 438 millióra emelkedhet. A diabéteszes esetek 90-95 százaléka 2-es típusú, felnőttkori cukorbaj, a többi 1-es típusú és már a gyerekkorban jelentkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik