Tudomány

Meteoritok segítségével születhet élet

Első alkalommal bizonyosodott be, hogy Földre hullott meteoritokkal előállíthatóak az élet építőkövei.

1969. szeptember 28-án Ausztráliában a Murchison-hegység szélénél egy aszteroida csapódott be a Földbe. Kémiai vizsgálatok megmutatták, hogy a szénmeteorit olyan szerves anyagokat tartalmaz – többek között több mint százféle aminosavat -, melyek az élet kialakulásához szükségesek.

Az olasz Tuscia Viterbo Egyetemen, Olaszországban Raffaele Saladino és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a gyakorlatban is elő lehetne-e állítani a meteorit segítségével egy kezdetleges “őslevest”.

A kutatók 1 gramm Murchison-meteoritot használtak fel kísérletükhöz, amelyről az összes szerves szennyezőanyagot eltávolították, így csak a megmaradt ásványi összetevőket használták fel.

A meteoritban található anyagokat 48 órán át 140 Celsius fokra hevített formamiddal – egy különleges szénvegyülettel – vegyítették. A kísérlet során beigazlódott az elmélet: nukleinsav – azaz DNS és RNS építőanyaga, valamint aminosav, glicin, karbonsav és kezdetleges cukor keletkezett.

Az előállított anyagok elengedhetetlenek a primitív élet kialakulásához állítja Monica Grady az egyesült királyságbeli Milton Keynes Szabadegyetem kutatója.

A meteorit ásványai stabilizálhatják az RNS-t. Az RNS a vízzel reakcióba lépve például könnyen lebomlana, a kutatócsapat szerint ezért indíthatták be és gyorsíthatták fel a Murchison-meteorithoz hasonló Földre zuhant szikladarabok az élet keletkezésének folyamatát.

AJÁNLOTT LINKEK:

A kísérletről bővebben (New Scientist)
Olvass többet a Murchison meteoritról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik