Tudomány

“Őslevest” állítottak elő a CERN kutatói

Sikerült az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak az ősrobbanás és az univerzum keletkezése után nem sokkal létrejött anyagot előállítaniuk.

A kvark-gluon-plazma “levest” a nagy hadronütköztetőben (LHC) ólomionokkal végzett kísérlet révén tudták előállítani. Az ólomionokkal való kísérletezés mintegy három hete vette kezdetét a CERN-ben, a részecskék ütköztetésével sikerült extrém – a Nap középpontjában uralkodónál százezerszer magasabb – hőmérsékletet elérni – mondta a hét végén Jürgen Schukraft, az Alice-detektorral dolgozó részleg szóvivője.

Ilyen magas hőmérsékletnél minden anyag megolvad, és létrejön a kvark-gluon-plazma. Noha az, hogy elő tudják állítani, nem jelentett meglepetést a tudósok számára, a reakció intenzitása azonban sokkal erősebb volt a vártnál.

Az eredményeket még elemezni kell annak érdekében, hogy jobban megértsék a folyamatot. Az “ősleves” jobb megismerésétől azt remélik a kutatók, hogy hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik