Tudomány

Nagy brit királyi esküvők a múltból

Hatalmas menyegzők és botrányos válások sorozata kísérti az angol királyi családot az 1960-as évek óta. Vajon Kate és Vilmos frigye megtöri az átkot?

A II. világháború előtt az egyik legnagyobb királyi házasság a későbbi Erzsébet anyakirálynéjé volt 1923-ban, a jelenlegi angol királynő édesanyjáé, aki 2002-ben 101 esztendős korában hunyt el. Ő a Westminster apátságban esküdött örök hűséget Albert yorki hercegnek. Ott ahol április 29-én Kate és Vilmos herceg is összeköti életét.

Így zajlott egy brit királyi esküvői szertartás, csaknem száz éve:

1937-ben, a háború szélén álló Európa egy modernek számító, de ugyanakkor megvetett királyi frigyet tudhatott magáénak. VIII. Eduárd király egy elvált nőt, Wallis Simpsont vette el. Mivel a törvények nem tették lehetővé, a királyné elvált asszony lehessen, így VIII. Eduárdnak választania kellett a szíve és a trón között. A király végül a szívét választotta, így került a trónra a már említett Albert herceg öccse VI. György néven, II. Erzsébet édesapja.

A világháború a királyok magánéletét is ellehetetlenítette, így a nagy brit királyi frigyek sora tíz évvel később, 1947-ben folytatódhatott. Öt évvel trónra kerülés előtt a mai brit királynő házasságot kötött a görög származású Fülöp herceggel. Az akkor még csak hercegi pár tagjai már 14 éve ismerték egymást! Ráadásul egy királyi lagzin találkoztak először Marina görög hercegnő és az akkori kenti herceg menyegzőjén.

Fülöp herceg az oltár elé vezeti a későbbi II. Erzsébetet:

Az ezután következő brit királyi frigyeket a kezdeti lelkesedés után a válás szelleme árnyékolta be:

Erzsébet királynő húga Margit csak 1960-ban követte nővérét. 1978-ban vált el férjétől Antony Armstrong-Jones-tól.

1973-ban a királynő egyetlen lánya Anna hercegnő házasodott össze Mark Phillips kapitánnyal. Ez a kapcsolat is válással végződött 1992-ben. Anna ezután egy királyi szárnysegédet választott, Timothy Laurence-t, jelenlegi altengernagyot, akivel egy magánceremónián a skóciai Balmoral kastély közelében kelt egybe.

Lady Diana Spencer és a jelenlegi brit trón örökös, II. Erzsébet fia 1981-ben kötötte össze életét. A 20 éves Diana-nak akkora menyegzőt rendeztek, hogy valóságos fellendülést hozott a gazdasági pangás komor éveiben. Diana és Károly a londoni Szent Pál katedrálisban tartott esküvőjét a XX. század királyi esküvőjének nevezik. Diana hercegnő a brit monarchia intézményének legellentmondásosabb személyiségévé vált. Ugyanakkor a brit királyi család legnagyobb sztárja volt. Házassága már a kezdetek-kezdetén rosszul indult. 1996-ban mondták ki a válást. Diana egy év múlva autóbaleset áldozata lett.

Összefoglaló “XX. század esküvőjéről”: (forrás ABC)

Károly herceg 2005-ben vette el fiatalkori kedvesét Camilla Parker Bowles-t, a windsori Guildhallban egy polgári szertartás keretében. A Szent György kápolnában egy esküvő szent misén vettek részt. Házasságkötésüknek nem tulajdonítottak nagy felhajtást.

Károly testvérének Andrásnak a frigye 1986-ban köttetett, szintén nem bizonyult szerencsésnek, az írói vénával megáldott üzletasszonnyal, Sarah Fergusonnal. Házasságuk 1992-ben futott zátonyra.

Egyetlen boldog kivételnek tekinthetjük a II. világháború után köttetett brit menyegzők közül a királynőjén kívül Eduárd hercegnek, a királynő legfiatalabb gyermekének a házasságát. A herceg Sophie Rhys-Jones PR-menedzsert vezette oltár elő. Legelső gyermekük 2004 januárjában született.

Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére jelenleg 1900 vendéget várnak. A ceremóniát a Westminster Apátságban rendezik. 600 fő szerencsés a királynővel ebédelhet a Buckingham Palotában. 300 főnek terveznek díszvacsorát, melynek a házigazdája a királynő legidősebb gyermeke, a trónörökös Károly herceg lesz.

A királyi esküvőről tudósításunkat itt követheti percről percre >>>

AJÁNLOTT LINKEK:

Online is nézheted Vilmos herceg esküvőjét (Hír24)
Vilmos és Kate, a nagy nap (Hír24)
Történelmi esküvői fotók (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik