Tudomány

Magyar felfedezés a vörös hármascsillag

Egy hatalmas vörös óriás körül két kicsi vörös törpe mozog - állítják a MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének asztronómusai.

A Derekas Aliz, Kiss László és Borkovits Tamás nevével fémjelzett, összesen 44 szerzőt felvonultató kutatócsoport a 7,1 magnitúdós HD 181068-ról mutatta ki, hogy a mindeddig lényegében teljesen ismeretlen csillag valójában egy hármas rendszer.

Ennek legfényesebb főkomponense egy vörös óriáscsillag – HD 181068 A -, körülötte pedig egy vörös törpékből álló kettőscsillag kering – HD 181068 B és C -. A felfedezést az tette lehetővé, hogy a vörös törpepár 45,5 naponta eltűnik a vörös óriás mögött, közben pedig kölcsönös fedéseket is mutat 0,9 napos periódussal.

A csillag-rendszert 2010 júniusában fedezték fel, s a rákövetkező négy hónapban pedig a világ több obszervatóriumában is végeztek földi méréseket. A felfedezés jelentős, hiszen emberi mértékkel is mérhető csillagkeringéseket tudtak kimutatni.

A mérések szerint a csillagrendszer nyolcszáz fényévnyire található a Földtől. A vörös óriás Napunknál 12,4-szer nagyobb, tömege pedig 3 naptömegnek felel meg, a spektrumok modellezéséből számított hőmérséklete 5200 K (4927 C). Kísérői a Naptól kisebb törpecsillagok.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tanulmány kivonata angolul (Science)
A hármas rendszerről az obszervatórium oldalán (konkoly.hu)
Animáció a csillagok mozgásáról (konkoly.hu)

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.