Tudomány

Magyar felfedezés a vörös hármascsillag

Egy hatalmas vörös óriás körül két kicsi vörös törpe mozog - állítják a MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének asztronómusai.

A Derekas Aliz, Kiss László és Borkovits Tamás nevével fémjelzett, összesen 44 szerzőt felvonultató kutatócsoport a 7,1 magnitúdós HD 181068-ról mutatta ki, hogy a mindeddig lényegében teljesen ismeretlen csillag valójában egy hármas rendszer.

Ennek legfényesebb főkomponense egy vörös óriáscsillag – HD 181068 A -, körülötte pedig egy vörös törpékből álló kettőscsillag kering – HD 181068 B és C -. A felfedezést az tette lehetővé, hogy a vörös törpepár 45,5 naponta eltűnik a vörös óriás mögött, közben pedig kölcsönös fedéseket is mutat 0,9 napos periódussal.

A csillag-rendszert 2010 júniusában fedezték fel, s a rákövetkező négy hónapban pedig a világ több obszervatóriumában is végeztek földi méréseket. A felfedezés jelentős, hiszen emberi mértékkel is mérhető csillagkeringéseket tudtak kimutatni.

A mérések szerint a csillagrendszer nyolcszáz fényévnyire található a Földtől. A vörös óriás Napunknál 12,4-szer nagyobb, tömege pedig 3 naptömegnek felel meg, a spektrumok modellezéséből számított hőmérséklete 5200 K (4927 C). Kísérői a Naptól kisebb törpecsillagok.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tanulmány kivonata angolul (Science)
A hármas rendszerről az obszervatórium oldalán (konkoly.hu)
Animáció a csillagok mozgásáról (konkoly.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik