Tudomány

Új leletek kerülhetnek elő Mohácsról

Administrator
Administrator

2011. 04. 05. 10:19

Hadtörténészek, régészek lepik el a Majs közeli egykori Földvárat. Tömegsírok és a csata maradványai után kutatnak.
Korábban a témában:

Leletgyűjtésbe kezd az 1526-os mohácsi csata egykori feltételezett központi helyszínén, Majs közelében a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete a hét végén, hogy gazdagítsa az ütközettel kapcsolatos ismereteket.

A kutatásban részt vevő hadtörténészek, régészek és régészhallgatók a korábban megkezdett geofizikai felmérésekkel párhuzamosan talajradaros vizsgálatokat is végeznek a Majstól nem messze található egykori Földvár területén.

Azért Földvár környéjén, mert korabeli leírások, dokumentumok és a legújabb kori kutatások szerint valószínű, hogy ott volt a csata döntő mozzanata: ott állt meg a magyar lovasság rohama és akadt el a magyar gyalogság is a janicsárok puskatüzében. Miután II. Lajos seregének lendülete megtört, súlyos vereséget szenvedett.

A kutatók remélik, hogy találnak a csatához köthető földműveket, tömegsírokat, és lehetőségük lesz a középkori Földvár település feltérképezésére is.

ELVESZTETT DÖNTŐ ÜTKÖZET

Az 1526. augusztus 29-én megvívott mohácsi csatában a Magyar Királyság 25 ezer fős serege került szembe az Oszmán Birodalom mintegy 60 ezres haderejével. A magyarok vereségével az ország három részre szakadt, és 150 évig tartó török hódoltság következett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az egykori csatatér emlékhelye (Google Maps)
Osztrák szemtanú beszámolója a mohácsi csatáról (Múlt-kor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.