Tudomány

Szenzációs leleteket ástak ki Pécsett

24.hu
24.hu

2011. 03. 04. 10:49

Újabb ókeresztény kápolna nyomaira bukkantak a baranyai régészek. Hiába, a feltárásra nincs elég pénz.
Korábban a témában:

A leletek egy korai, háromkaréjos kápolnához tartoztak egykor. Az épület létéről eddig nem tudtak a helyi történészek. A felfedezést a Cella Septichora – szintén ókeresztény kápolna – új régészeti kiállításának megnyitóján fogják hivatalosan bejelenteni – írja a Dunántúli Napló.

A feltárt terület – a pécsi Székeskáptalan tulajdonában lévő Rózsakert – valaha egy római kori temető része lehetett. A kápolna alatt kripta található, falát festményekkel díszítették.

Az ásatás folytatása pénz hiányában kérdéses. A kápolnát a jövőben a világörökségi helyszínekhez szeretnék csatolni.

CELLA SEPTICHORA

Sophiane – a római kori Pécs – városának és temetőjének régészeti kutatása több száz éve folyik.

Az előkerült leletek alapján körvonalazódott a város és az ettől északra, a Mecsek hegységlejtőin elhelyezkedő temető területe.

Sophiane városának közössége a 4. században jelentős számú sírépítményt emelt. Az emlékek mind építészetileg, mind művészileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

A világörökség építmények része a Cella Septichora hétkaréjos későrómai épület az egész Duna vidéken egyedülálló alaprajzú. A IV. századi épület 4-6 méter mélyen helyezkedik el. A falak maradványai 2 méter magasan is megőrződtek az utókor számára.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szenzációs ókeresztény leletet találtak Pécsett (BaMa)

Újabb ókeresztény kápolnát fedeztek fel Pécsen (Hirado.hu)

Látnivalók a Cella Septichora-ban (Utazz Itthon)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.