Tudomány

Antibakteriális a csótányok és a sáskák agya

A rovar-antibiotikumok az E. Coli baktériumok több mint 90 százalékát elpusztítják.

Simon Lee, a Nottinghami Egyetem kutatója és kollégái kilenc ilyen molekulára bukkantak a rovarok agydúcában és idegrendszerében.

Laborkísérletek során a rovar-antibiotikumok a rettegett kórházi kórokozó, a meticilin-rezisztens Staphylococcus aureus és az Escherichia coli (E.Coli) bélbaktériumok több mint 90 százalékát elpusztították, az emberi sejtekre ugyanakkor ártalmatlannak bizonyultak.

NEM MEGLEPETÉS A ROVAROK VÉDETTSÉGE

A rovarok többnyire rendkívül szennyezett, egészségtelen környezetben élnek, ahol számos kórokozóval találkoznak, ezért logikus, hogy saját védekező rendszert fejlesztettek ki a mikrobák ellen.

Az utóbbi években aggasztóan megnőtt azoknak a baktériumtörzseknek a száma, amelyek ellen mit sem használnak a jelenlegi antibiotikumok. Ugyanakkor a gyógyszeripar pénzügyi okokból egyre inkább korlátozza az új antibiotikumok kifejlesztését.

A sáskák és a csótányok agyában felfedezett antibakteriális molekulák a jövőben új kezelési módszereket eredményezhetnének a multirezisztens baktériumtörzsek ellen. A kutatók jelenleg az anyagok különleges tulajdonságait vizsgálják meg tüzetesebben.

AGYDÚC

Az agydúc a rovarok központi idegrendszerének legnagyobb csomója, funkciója nagyjából megfelel a gerincesek agyáénak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik