Tudomány

Egyre ellenállóbbak a fertőzések

Egyre nehezebb kezelni a húgyúti fertőzéseket a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességének növekedése miatt.

A Hongkongi Egyetem kutatói arra találtak bizonyítékot, hogy az állatoknál túlzott mennyiségben alkalmazott antibiotikumok miatt rezisztenciával összefüggésbe hozható gének kerülnek át az élelmi láncon keresztül az emberekbe.

A kutatók az Escherichia coli baktériumot tanulmányozták, amely a húgyúti fertőzések túlnyomó részéért felelős. Emberektől és állatoktól vett mintákat elemezve úgy találták, hogy egy teljesen megegyező, antibiotikummal szembeni rezisztenciával összefüggő gén volt jelen a minták jelentős hányadában.

Az aacC2 jelű gén – amely a gyakran alkalmazott gentamicin nevű antibiotikummal szembeni rezisztenciát kódolja – a 249 emberi és állati minta 80 százalékában megtalálható volt. A kutatók úgy vélik, hogy a rezisztenciagén az élelmi láncon keresztül, állatokkal való közvetlen érintkezés vagy szennyezett ivóvíz útján jutott az emberbe.

Bár a vizsgált minták hongkongiak voltak, a szakemberek szerint globális problémáról van szó, mert az antibiotikum rezisztencia könnyen átlépi a földrajzi határokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik