Tudomány

A tömegpánik fizikája

Magyar tudósok is foglalkoztak a menekülési pánik dinamikájának leírásával.

2000. szeptemberében a Nature folyóiratban egy hosszabb cikk látott napvilágot a tömegpánikban történő emberi mozgás modellezéséről. A tömegpánik modellezésével két magyar fizikus, Farkas Illés és Vicsek Tamás foglalkozott.

Leírásuk alapján a tömegpánikot nem a véletlen okozza, és a menekülésnek jellemző fizikai tulajdonságai vannak, melyek a hőtanból ismeretes mozgásegyenletekkel megadhatók.

A fizikusok a modellt az önjáró sokrészecskés rendszerek mintájára készítették el. Változóként szerepelnek a szociológiai hatások is.

Az emberek jelentősebben gyorsabban próbálnak ilyen helyzetben mozogni a normálisnál. Az egy útszűkületben való mozgás koordinálatlanná válik, összevissza lökdösődnek, emiatt torlódások alakulnak ki. A pótkijáratok elkerülik a menekülők figyelmét. Mindenki egy ajtó felé halad, mivel hajlamosak vagyunk egy ilyen szituációban a tömegmagatartásra, tömegutánzásra.

Az összezsúfolt emberáradatban elkerülhetetlen, hogy ne adódjanak össze a fizikai kölcsönhatások veszélyes nyomást okozva. A nyomás “ereje” ilyenkor akkora, hogy egy téglafalat képes lenne ledönteni vagy “egy acélkorlátot elgörbíteni”.

Mindez jól megfigyelhető a következő videón, mely a tömegek mozgását szimulálja: (forrás: Csonka Dorottya matametika- és fizikatanárnő blogja)

A túlélési esélyt az növeli, ha nem követjük a többieket. A tömegből kiválva már egy ember is csökkenti a nyomást, ha pedig még páran követik, a megoldás még sikeresebb.

Nem ez az egyetlen tömegpánik modellezéséről szóló tanulmány. Tavaly júliusban a duisburgi Love Parade huszonegy halálos áldozatot követelő pánikja után német kutatók bejelentették, hogy egy olyan szoftver fejlesztésén dolgoznak, mely képes lesz hatvanezer főre előre becsülni a tömegek mozgását.

Az úgynevezett Hermes projekt célja az, hogy segítse a jövőben a rendőrséget és a szervezőket a tömegek hatékony terelésében és a hasonló vészhelyzetek megoldásában.

AJÁNLOTT LINKEK:

A menekülési pánik dinamikai tulajdonságainak szimulációja (Fizikai Szemle)

Pánik a tömegben (Csonka Dorottya blogja)

Hogyan kerüljük el a tömegpánikot? (Világtudomány)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik