Tudomány

Elindul a pesti tőzsde (1864)

Pest, január 18. - Ezen a napon kezdi meg működését a fővárosban a magyar tőzsde, amely négy év múlva már gabonakereskedést is végzett.

Az intézmény először értékpapírtőzsdeként jött létre a Pesti Lloyd Társaság Duna-parti székházában. 1868-ban magába olvasztotta a gabonakereskedelem központját és felvette a Budapesti Áru- és Értéktőzsde nevet.

1889-től a budapesti jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban, Londonban és Párizsban is közölték (később a kapcsolattartásban a telefon is segített). A tőzsde indulásakor, 1864-ben 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek. A századfordulón 310-, az első világháború kezdetekor már csaknem 500-féle értékpapírral kereskedtek a tőzsdén. 1913-ban az éves forgalom 1 millió darab körül volt, a gabonakereskedés szempontjából a pesti volt a vezető tőzsde Európában.

1873-ban a tőzsde elköltözött a mai Apáczai Csere János utca sarkán lévő épületbe, majd 1905-ben a Szabadság téri tőzsdepalotába (ez volt a legutóbbi időkig a Magyar Televízió székháza). Az I. világháborúban bezárt a tőzsde, de nélküle is kereskedtek a spekulánsok. A világháború utáni infláció növelte a forgalmat, majd a nagy gazdasági világválság éreztette hatását, ismét lakat került rá, egészen 1932-ig.

A II. világháború utáni hiperinfláció nagy forgalmat hozott ilyen-olyan épületekben, hivatalosan csak a forint bevezetésekor nyitották meg a tőzsdét. A részvények a pénznem váltása és az ipar nagyobbik részét érintő államosítása miatt estek, 1948. május 25-én a tőzsdét feloszlatták, a vagyona az államé lett.

Egy lapárusító árulja a Tőzsdei Kurírt André Kosztolányinak 1990. június 21-én.

A Budapesti Értéktőzsde a rendszerváltást követően, 1990. június 21-én nyílt meg ismét. 41 alapító taggal és az induláskor egyetlen bevezetett részvénnyel, az IBUSZ-szal indult az újabb időszak. Számos magyar vállalat (MOL, Coop, OTP, Matáv, Domus, Globus, Richter Gedeon) privatizációjában játszott vezető szerepet a tőzsde.

Először a Váci utcai Trade Centerben, majd 1992-től 2007-ig a Deák Ferenc utca 5. szám alatt folyt a kereskedés. A BÉT 2007 márciusában költözött az Andrássy út 93. alatt lévő egykori Herzog-palotába.

1995-ig egyébként nyílt kikiáltásos kereskedés folyt a tőzsdén, onnantól kezdve először párhuzamosan, majd 1999 szeptemberétől kizárólagosan távkereskedelmi jegyzés folyik. Ez azt jelenti, hogy csak elektronikusan lehet részvényeket adni, venni.

2002 júliusában a tőzsde részvénytársasággá alakult. A tulajdonosi kör összetétele itt olvasható.

A budapesti tőzsde mutatója a világ egyik legérzékenyebb számlálója, szinte minden gazdasági hírre reagál. A cikk befejezésekor (2011. január 17.) a BUX 22 356 ponton állt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami tőzsde (tozsde.lap.hu)
A magyar értéktőzsde története (wikipedia.hu)
A BÉT története (bet.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik