Gazdaság

Jó évet zár a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde 2010-ben is 100 százalékos biztonsággal működött, a kibocsátói és befektetői igényeket maximálisan teljesítette - jelentette ki Mohai György.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója szerint mind a forgalom, mind a tőzsdeindex alakulása szempontjából a BÉT 2010. évi teljesítménye megfelelt a nemzetközi tőkepiaci tendenciáknak. A BÉT, mint vállalat is jól teljesített, hiszen a működési eredménye várhatóan meg fogja haladni a tervezettet.

A BÉT az elmúlt három év legmagasabb részvényforgalmát produkálta 2010-ben. A napi átlagos részvénypiaci adásvétel 22,2 milliárd forint volt az idén, szemben a tavalyi 21,1 milliárd, és a 2008. évi 20,5 milliárd forintos forgalommal. A BUX index azonban lényegében nem változott a múlt év december végi értékéhez képest.

A tőzsde 2011-ben is az idei évhez hasonló részvényforgalmat vár, Mohai György jövőre reálisnak tartja a 23-24 milliárd forintos napi átlagforgalom elérését.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával összefüggésben a magán-nyugdíjpénztárak részéről megszűnő kereslet milyen hatással lesz a tőzsdére, elmondta, hogy piaci becslések szerint a pénztárak hazai részvénybefektetései 200 milliárd forintot tesznek ki, ez 9-10 napi forgalomnak felel meg. Valószínűsíthető, hogy ezen részvények jelentős része jövőre megjelenik a piacon.

A hosszú távú befektetésre, az öngondoskodásra azonban továbbra is lehetőséget adnak az olyan eszközök, mint a hosszú távú befektetési számla, a nyugdíj előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztárak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik