Tudomány

A mozik vetíteni kezdik Jókai két klasszikusát (1966)

Budapest, december 22. – Az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán irodalmi adaptációi nagy sikert aratnak a mozi- és tévénézők körében.

Az Egy magyar nábob című regény bevezető jelenetét Jókai Mór szerint egy anekdota ihlette, amit a neje mesélt el neki, míg Szolnoktól Nagyváradra utaztak. A regény elején a magyar puszta kellős közepén vagyunk, szakadó esőben. „ Ez volt az első eszmecsíra, a miből én a Magyar nábobot megköltöttem” – mondta az író.

A regény főszereplőjét Wenckheim József Antalról mintázta. Jókai szándéka az volt, hogy először eredeti karaktereivel, negatív tulajdonságaival mutassa be ezt a figurát a régi magyar nemesség képviselőjeként, aztán megtisztulva állítsa az olvasók elé.

A történet főszereplője Kárpáthy János gazdag magyar nemes, nábob, és annak unokaöccse (Abellino), aki vagyonára, örökségére pályázik. A romantikus történet a reformkorban játszódik. Fordulatokban gazdag, izgalmas regény, melyben a nábobnak és a később több férfi által ostromolt Mayer Fannynak közös gyermeke születik: Kárpáthy Zoltán.

A regényben szerepel Széchenyi István (István gróf) és Wesselényi Miklós (Miklós báró) is. Mivel még éltek a regény írásakor, nem említette őket teljes nevükön.

Jókainak az Egy magyar nábob című regénye hozta meg első nagy irodalmi és ebből következő anyagi sikerét. Amikor a 19. század ötvenes éveinek elején a megírásába belefogott, Magyarország a levert forradalom és szabadságharc utáni politikai és szellemi bénultság állapotában volt.

A film több helyen is eltér az eredeti műtől, rendezője a páratlanul termékeny szakember, Várkonyi Zoltán. Várkonyi színész és rendezői pályafutásának eredményeiről itt olvashat.

Egy magyar nábob (1966):

Egy magyar nábob (magyar filmdráma, 94 perc, 1966). Rendező: Várkonyi Zoltán. Író: Jókai Mór. Forgatókönyvíró: Erdödy János. Zeneszerző: Farkas Ferenc. Operatőr: Hildebrand István

Szereplők: Latinovits Zoltán (Szentirmai Rudolf gróf), Darvas Iván (Kárpáthy Abellino), Bessenyei Ferenc (Kárpáthy János), Bitskey Tibor (Kis Miska), Básti Lajos (Wesselényi Miklós), Ruttkai Éva (Eszéki Flóra), Pap Éva (Mayer Fanny), Tordai Teri (Chataquela), Benkő Gyula (Fegyverneky).

A Kárpáthy Zoltán című regény az Egy magyar nábob folytatása, és két évtizeddel később, az 1838-as pesti árvíz idején játszódik. A Kárpáthy örökség pere immár hosszú ideje folyik. A felperes ügyvédje Kárpáthy lejáratására tör, de éppen őtőle kap segítséget: a fiatal Zoltán menti meg lánya életét az árvíz során.

Kárpáthy Zoltán (1966):

Kárpáthy Zoltán (magyar filmdráma, 85 perc, 1966). Rendező: Várkonyi Zoltán. Író: Jókai Mór. Forgatókönyv: Erdödy János. Zeneszerző: Farkas Ferenc. Operatőr: Hildebrand István. Gyártó: MAFILM 4. Játékfilmstúdió

Szereplők: Kovács István (Kárpáthzy Zoltán), Latinovits Zoltán (Szentirmay Rudolf), Ruttkai Éva (Szentirmay Flóra), Darvas Iván (Kárpáthy Abellino), Básti Lajos (Wesselényi Miklós), Bitskey Tibor (Kis Miska), Barsi Béla (Tarnavári), Tábori Nóra (Tarnaváriné), Várkonyi Zoltán (Maszlacky), Halász Judit (Kőcserepy Vilma), Sulyok Mária (Mayerné), Agárdy Gábor (Kutyfalvy András), Benkő Gyula (Fegyverneki), Bárdy György (Dabroni), Tordy Géza (Kovács).

AJÁNLOTT LINKEK:

Elektronikus könyvtár – Egy magyar nábob (mek.oszk.hu)
Elektronikus könyvtár – Kárpáthy Zoltán (mek.oszk.hu)
Egy magyar nábob (wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik