Tudomány

A Mona Lisa-kód nyomában

Paranoia vagy valóban rejtélyes betűket rejtett el Leonardo da Vinci a leghíresebb festményében?

Ellentmondásos véleményeket hangoztatnak az ügyben az olasz nemzeti kulturális bizottság tagjai. Silvano Vinceti elnök szerint, ha nagyítóval, nagy felbontásban vizsgáljuk meg a híres képet a hölgy szemeiben számokat és betűket fedezhetünk fel.

Szabad szemmel a szimbólumokat nehéz megkülönböztetni, de egy nagyítóval már kivehetők a jobb pupilla mögött az L és V betűk, nyilatkozta az ANSA hírügynökségnek Silvano Vinceti.

Vinceti szerint a szemekben elrejtett betű vagy betűk végre fellebbenthetik a fátlyat arról, kiről is mintázta a reneszánsz mester a sejtelmesen mosolygó Mona Lisát. Sokan úgy vélik, hogy a festmény Lisa Gherardinit, egy firenzei kereskedő feleségét ábrázolja. Vinceti szerint nem így van. Ő azt állítja, a kép Milánóban készült, és hogy kit is ábrázol, azt majd a jövő hónapban jelenti be.

A festmény hátoldalán a készítés évének utolsó számjegye hiányzik. Csak annyi látszik, hogy “149”. Vinceti szerint ez is bizonyíték arra, hogy az 1490-es években, milánói tartózkodása alatt alkotta a képet a mester. Valószínűleg Ludovico Sforza herceg udvarából volt egy hölgy a modell. “Leonardo imádta a szimbólumokat és kódokat, hogy tovább adja üzenetét, és ő azt akarta, hogy a szemek segítségével tudjuk meg, ki volt a modellje” – mondta az olasz kutató.

PARANOIÁT OKOZNAK MONA LISA SZEMEI

Carlo Pedretti Da Vinci-kutató a Discovery News-nak adott interjújában kifejtette: semmi jele mikroszkóp alatt annak, hogy Mona Lisa szemében rejtélyes jelek találhatóak. Talán egy pici repedés kivehető a festékrétegen, de ez is alig észrevehető szabad szemmel.

Alessando Vezzosi a Museo Ideale toszkán da Vinci-kiállításokért felelős kurátora úgy nyilatkozott, a non-invazív röntgenfluoreszencia spektroszkópia vizsgálatával kimutatták, hogy a pupillákban látható formák biztosan nem betűk és számok. Vezzosi szerint az embereket annyira lenyűgözi ez a festmény, hogy mindent képesek belelátni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a Mona Lisa titokról – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik