Tudomány

Szemétdomb alá temették Mona Lisát

Harminc év kutatás után megtalálta egy olasz tudós Mona Lisa földi maradványait egy szemétdomb alatt.

Mona Lisa, azaz Lisa Gherardinit eredetileg 1542-ben a Szent Orsolya firenzei ferences kolostorban helyezték végső nyugalomra.

Egy ideig a Szent Orsolya kolostor területén egy dohánygyár, majd egy egyetem működött. Később ezt építették volna a XX. század végén rendőrkaszárnyává.

Az építésvezetők azonban nem voltak tudatában, hogy ez a hely szolgálhat a világhíres festmény modelljének nyughelyéül. A bizonyítékként szolgáló sírmaradványokat csak 2007-ben sikerült feltárni. A törmelékeket az építkezések alatt egy települési hulladéklerakóba szállították Firenze szélére.

Giuseppe Palanti da Vinci szakértő harminc éven át kereste Lisa Gherardini végső nyughelyét. A kutató azt állítja, hogy most a csontok egy körülbelül háromszáz méter magas domb alján rejlenek.

A firenzei várostanács most azt szeretné, ha a félig kész kaszárnya 23 millió font értékben művészeti központtá válna, amely a tervek szerint 2015-ben készülne el.

A VALÓDI MONA LISA

Lisa Gherardini valószínűleg Firenzében, 1479-ben látta meg a napvilágot.

Kereskedő férje – akitől öt gyermeke is született –, Francesco del Giocondo halála után az asszony kolostorba vonult, ahol négy évet töltött. Itt érte utol a halál, 1542-ben, 63 éves korában – derült ki Pallanti kutatásaiból.

A világhírű, ma a párizsi Louvre-ban megtekinthető portrét Leonardo 1506-ban fejezte be, amikor Gherardini 24 éves volt. (forrás: Múlt-kor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik