Tudomány

Titokzatos Da Vinci-kézirat került elő

24.hu
24.hu

2010. 12. 07. 08:13

Leonardo Da Vinci egyik kéziratának rég elveszettnek hitt darabjára találtak a franciaországi Nantes városának egyik könyvtárában.
Korábban a témában:

A dokumentum közel másfél évszázadon át pihent egy elfelejtett raktárban. A Da Vinci védjegyének számító tükörírásban, jobbról balra írt szöveg ahhoz a majd’ ötezer dokumentumhoz tartozott, amelyet 1872-ben Pierre-Antoine Labouchere tehetős gyűjtő adományozott a városnak.

A Leonardo-szövegre azután találtak rá, hogy egy helyi újságíró az itáliai reneszánsz mesteréről szóló egyik életrajzban utalást talált a dokumentum fellelhetőségéről.

Da Vinci “minden bizonnyal XV. századi olasz nyelven és tán más nyelveken írta, így most meg kell fejteni” – mondta Agnes Marcetteau, annak a nantes-i könyvtárnak a vezetője, ahol a szöveget megtalálták.

Nem ez az első történelmi jelentőségű papír, amely Pierre-Antoine Labouchere gyűjteményéből előkerül, 2008-ban Wolfgang Amadeus Mozart egy korábban még sosem látott kottájára bukkantak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.