Tudomány

A “Dagonya utcában” született Mona Lisa

A világ valaha élt leghíresebb modellje Firenze egyik büdös sikátorában született.

Nemrégiben kiderült, hogy a világ legismertebb festményén látható előkelő hölgy egy szemétdomb alatt nyugszik. Pallanti da Vinci kutató már azt is nyilvánosságra hozta, hogy Mona Lisa nem született egy előkelő környéken.

Lisa Gherardini valószínűleg Firenzében, 1479-ben látta meg a napvilágot Firenzében, ahol gyermekkorát nem éppen egy előkelő környéken töltötte. Valamikor eső- és szennyvíz hömpölygött végig a városon, és a környéket Sguazza sikátornak azaz ‘Dagonya utcának’ hívták.

Később Lisa egy kereskedőjöz ment férjhez, akitől öt gyermeke is született. Francesco del Giocondo halála után az asszony kolostorba vonult, ahol négy évet töltött. Itt érte utol a halál, 1542-ben, 63 éves korában. A Szent Orsolya firenzei ferences kolostorban helyezték végső nyugalomra. Melynek törmelékei jelenleg egy építkezés miatt egy háromszáz méter magas törmelékkupacban rejlenek.

A világhírű, ma a párizsi Louvre-ban megtekinthető portrét Leonardo 1506-ban fejezte be, amikor Lisa Gherardini 24 éves volt.

AJÁNLOTT LINK:

Dokumentumfilm Mona Lisa szülőhelyéről (Discovery News)

Szemétdomb alá temették Mona Lisát (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik