Tudomány

Gigantikus gammabuborék a Tejútrendszerben

24.hu
24.hu

2010. 11. 12. 08:48

50 ezer fényévnyi kiterjedésű eddig soha nem ismert, hatalmas alakzatot mértek be az űrben.
Korábban a témában:

A héten több online folyóirat is publikálta azt a különleges és hatalmas nagyaenergiájú alakzatot, melyet a Fermi-űrtávcső fedezett fel.

“Ismét bebizonyosodott, hogy a világűr tele van meglepetésekkel” – mutatott rá Jon Morse, a NASA asztrofizikai igazgatója.

A nagyenergiájú képződmény, mely a Tejútrendszer közepéből nőtt ki 50 ezer fényévnyire buborékformában a fél égboltnál is nagyobb területet fed le. Írja az űrvilág online portál.
A csillagászok jelenlegi elmélete szerint az alakzatnak köze lehet a galaxisunk közepén lévő szuper nagy tömegű fekete lyukhoz, mely 4 milliószor akkora tömegű, mint a mi napunk.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a fekete lyuk közeléből kitörésszerűen áramlott ki az anyag, és ennek a nyomát érzékelték a műszerek.

Ehhez hasonló kitöréseket eddig csak más galaxisok esetében sikerült megismerni. A mi galaxisunkban egyáltalán nem mértek még be aktív feketelyuk működést. Ezért is különleges a mostani felfedezés.

Doug Finkbeiner, a Harvard-Smithsonian asztrofizikusa szerint mindez azt is jelentheti, hogy a Tejút centrumában elfogott a fekete lyuk üzemanyaga, mely az aktivitásához kellett, és az elnyelt anyagot hatalmas sebességgel dobta ki a forgástengely mentén.

Egy újabb magyarázat szerint a buborékot egy középpontban lezajlott csillagkeletkezési folyamat idézhette elő.

Simona Murgia amerikai asztrofizikus nyilatkozatában kifejtette a struktúrák a galaxisunkban zajló olyan fontos fizikai folyamatokról tanúskodnak, amelyekről a tudósoknak fogalma sem volt annak ellenére, hogy majdnem akkorák, mint a Tejútrendszer és évmilliók óta létezhetnek.
Egy biztos, egy újfajta csillagászati objektumról van szó, a felfedezésről a The Astrophysical Journal szakfolyóiratban jelenik majd meg tanulmány.

AJÁNLOTT LINKEK:

„Gammabuborékok” a Tejútrendszer fölött (Űrvilág)

Cikk a gammasugárzású buborékokról (Discovery News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.