Tudomány

Gigantikus gammabuborék a Tejútrendszerben

50 ezer fényévnyi kiterjedésű eddig soha nem ismert, hatalmas alakzatot mértek be az űrben.

A héten több online folyóirat is publikálta azt a különleges és hatalmas nagyaenergiájú alakzatot, melyet a Fermi-űrtávcső fedezett fel.

“Ismét bebizonyosodott, hogy a világűr tele van meglepetésekkel” – mutatott rá Jon Morse, a NASA asztrofizikai igazgatója.

A nagyenergiájú képződmény, mely a Tejútrendszer közepéből nőtt ki 50 ezer fényévnyire buborékformában a fél égboltnál is nagyobb területet fed le. Írja az űrvilág online portál.
A csillagászok jelenlegi elmélete szerint az alakzatnak köze lehet a galaxisunk közepén lévő szuper nagy tömegű fekete lyukhoz, mely 4 milliószor akkora tömegű, mint a mi napunk.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a fekete lyuk közeléből kitörésszerűen áramlott ki az anyag, és ennek a nyomát érzékelték a műszerek.

Ehhez hasonló kitöréseket eddig csak más galaxisok esetében sikerült megismerni. A mi galaxisunkban egyáltalán nem mértek még be aktív feketelyuk működést. Ezért is különleges a mostani felfedezés.

Doug Finkbeiner, a Harvard-Smithsonian asztrofizikusa szerint mindez azt is jelentheti, hogy a Tejút centrumában elfogott a fekete lyuk üzemanyaga, mely az aktivitásához kellett, és az elnyelt anyagot hatalmas sebességgel dobta ki a forgástengely mentén.

Egy újabb magyarázat szerint a buborékot egy középpontban lezajlott csillagkeletkezési folyamat idézhette elő.

Simona Murgia amerikai asztrofizikus nyilatkozatában kifejtette a struktúrák a galaxisunkban zajló olyan fontos fizikai folyamatokról tanúskodnak, amelyekről a tudósoknak fogalma sem volt annak ellenére, hogy majdnem akkorák, mint a Tejútrendszer és évmilliók óta létezhetnek.
Egy biztos, egy újfajta csillagászati objektumról van szó, a felfedezésről a The Astrophysical Journal szakfolyóiratban jelenik majd meg tanulmány.

AJÁNLOTT LINKEK:

„Gammabuborékok” a Tejútrendszer fölött (Űrvilág)

Cikk a gammasugárzású buborékokról (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik