Tudomány

Leégnek a kaliforniai bálnák

Felhólyagosodik az állatok bőre a káros ultraibolya sugárzástól.

Megtalálták az első bizonyítékokat arra Laura Martinez-Levasseur, a londoni Quenn Mary egyetem szakértője szerint, hogy az ultraibolya fény károsíthatja a vízi emlősök bőrét is.

Az angol tudósok megfigyeléseket tartottak 2007 és 2009 között Kaliforniai-öbölben, amikor erre a következtetésre jutottak. Kutatásaikat a kék bálnákra és főképp az ámbráscetekre korlátozták.

Összesen 156 nagyfelbontású fényképeket készítettek az egyes bálnák felhólyagosodott bőréről. 142 bálnánál bőrbiopszia vizsgálatot is végeztek. Így ki tudták elemezni a bálna melanocitákat és bőrsejteket, hogy mennyire reagálnak a napfényre.

Az elmúlt három évben a kék bálnáknál a bőrhólyagosodás 10-60 százalékkal emelkedett meg.
A barázdás bálnáknak nagyon sötét a pigmentációjuk, egész évben a a nap áztatta Kaliforniai-öbölben töltik idejüket, és kétszer nagyobbak a kék bálnáknál, akik csak elléskor látogatnak a partokhoz. Ekkor ők az ellési szakaszban olyan ibolyántúli dózist kapnak, mely felhólyagosítja a bőrüket. Míg a barázdás bálnáknak semmi problémájuk nincs, addig a kék bálnák szenvednek a napfény okozta sérülésektől.

Az ámbrásceteknek az uszonya hólyagosodik ki, ők szinte az egész napot a felszínen töltik.
Még kétséges, hogy a bálnák bőrének leégését a megnövekedett UV-sugárzás okozná. A kutatók és a meteorológusok még vizsgálják ennek összefüggéseit.

AJÁNLOTT LINK:

Cikk a bálnák leégéséről – angol (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik