Tudomány

300 éves bálnát találtak Londonban

Londonban a Temze partján egy hatalmas, XVII. vagy XVIII. századból származó bálna csontvázára bukkantak.

A ma már ritkának számító északi simabálnát (Eubalaena glacialis) koponya nélkül találták meg Greenwich városrészben a folyóparti vastag iszapban. A bálnák olykor felúsznak a Temzén, történelmi feljegyzések tanúskodnak az ilyenkor a lakosság körében keletkező hatalmas izgalomról – magyarázta Francis Grew, a Londoni Múzeum munkatársa.

A tengeri emlős életében mintegy 16 méter hosszú lehetett. A most fellelt csontok, amelyek együtt fél tonnát nyomnak, az üledékben uralkodó anaerob körülményeknek köszönhetően igen jó állapotban maradtak fenn.

A lelet helyéből a szakértők kizárták, hogy az állat természetes körülmények közepette vetődött volna partra. A bálnát szerintük úgy vonszolták a partra, hogy leöljék.

A bálna csontvázát szeptember 14-ig lehet megtekinteni a múzeum dokknegyedében. Ezt követően további vizsgálatok céljából a londoni Természettudományi Múzeumba helyezik majd át.

HOGYAN ZAJLIK AZ ANAEROB FOLYAMAT?

Az anaerob folyamat általában a levegő kizárásával végbemenő kémiai folyamat.

Gyakorlatilag a szerves anyagok levegő távollétében, mikroorganizmusok hatására lejátszódó leépülésének része, amely a természeti átalakulások – pl. rothadás, erjedés – és a biodegradációs eljárások – pl. iszaprothasztás – során is szerepet játszik.

Az anaerob folyamatokban a szerves anyagok a zsírsavakon, aldehideken, és alkoholokon keresztül hidrogénre, szén-dioxidra, metánra, kénhidrogénre és ammóniára bomlanak. (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik