Tudomány

Izületi kopása volt világ legöregebb bálnájának

Igazi rekordgyanús matuzsálemnek bizonyult az a közönséges barázdásbálna, amely nyáron vetődött partra a dán Vejle-fjordban.

Abdi Hedayat, a koppenhágai természettudományi múzeum munkatársának közlése szerint 130 és 140 év közötti korban lehetett a megtalált tetem. Az eddig regisztrált legidősebb barázdásbálna 116 éves volt. A tudós preparálta a június közepén partra vetődött tengeri emlős csontvázát, hogy később kiállíthassák.

Az állat nyáron a Kattegat-szorosnál túlságosan sekéllyé vált fjordban tévedt el. Bár önkéntesek a 17 méter hosszú, 24 tonnás bálnát sikeresen visszatolták a vízbe, az öreg cetnek nem volt annyi ereje, hogy visszatérjen a nyílt vízre és elpusztult. A tudósok már akkor úgy vélték, hogy a bálna beteg.

Az elpusztult állat szemének vizsgálatakor derült ki, hogy betegsége öregkori eredetű. A szemlencsében lévő aminosavak kémiai elemzése alapján egy dán szakember a barázdásbálna korát 130-140 év körülire becsüli.

Hedayat, aki elsőként vizsgálta meg az állat csontjait, kijelentette: a bálnának hasonló öregkori problémái voltak, mint amelyekkel az emberek is küzdenek: úgy tűnik, a cet ízületi kopásban szenvedett.

A bálnának az öregkori köszvény mellett feltehetőleg csontritkulása is volt. Tizenhét méteres hosszával azonos korú fajtársaihoz képest – amelyek a 24 métert is elérhetik – jelentősen kisebb volt. Hadayat szerint ez a példány “meglehetősen összezsugorodott már”.

Pontosabb eredményeket az arhusi egyetemi kórházban történő vizsgálatok hozhatnak majd.

Ezt követően a csontvázat újra összeállítják és Vejle városában kiállítják. Végül a négytonnás csontszerkezetet ismét Koppenhágába, a “végső nyughelyéül” szánt Természettudományi Múzeumba szállítják. Itt egyébként a látogatók már egy grönlandi bálna és egy nagy ámbráscet csontvázát is megtekinthetik.

A VILÁG LEGÖREGEBB BÁLNÁJA EGY DÁNIÁBAN KÉSZÜLT AMATŐR FELVÉTELEN:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik