Tudomány

Kihalhat a gerincesek ötöde

Évente közel ötven gerinces állatfaj kerül közelebb a végső eltűnéshez.

A gerincesek mintegy egyötödét a kihalás fenyegeti egy Science magazinban megjelent nagyszabású tanulmány szerint. A több mint 170 nemzetközi kutató jegyezte tanulmány a Természetvédelmi Világszövetség – IUCN – vörös listáján szereplő közel 26 ezer gerinces faj adatait felhasználva vizsgálta a halak, a kétéltűek, a hüllők, a madarak és az emlősök helyzetét. Legrosszabb a kétéltűek helyzete. A világ összes kétéltűinek felét a kihalás fenyegeti.

A szerzők szerint évente átlagosan 52 emlős-, madár- és kétéltűfaj kerül jelentősen közelebb a kihaláshoz a farmok és ültetvények terjeszkedése, a fakitermelés, a túlvadászat és a betelepített fajok következtében.

A természetvédelmi erőfeszítések következtében azonban csökkent a veszteség üteme. A szerzők 64 emlős-, madár- és kétéltűfajt sorolnak fel, amelyek helyzetén sikerült javítani.

Három olyan fajt sikerült visszatelepíteni, mely korábban kihalt a vadonból: a kaliforniai kondort, a feketelábú görényt, valamint a Przsevalszkij-ló Mongóliában (A képen a legutóbbi látható). Javult a hosszúszárnyú bálnák helyzete is a kereskedelmi vadászati tilalomnak köszönhetően.

A kutatók becslései szerint a gerincesek kihalás felé való “mozgása” – a vörös lista kategóriái szerint értelmezve – mintegy 20 százalékkal felgyorsult volna a természetvédelmi erőfeszítések hiányában. Összességében tehát hasznosak ezek az erőfeszítések, csak még több kellene még belőle.

A közelmúlt legsúlyosabb veszteségeit Délkelet-Ázsia szenvedte el, nagyrészt az olajpálma- és rizsültetvények gyors terjeszkedése és a fakitermelés következtében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik