Tudomány

Harmincóránként megyilkolnak egy orrszarvút

A vadorzás hasonlóan kegyetlen méreteket csak az 1970-es években öltött.

A Természetvédelmi Világalap információi szerint 2010 első félévében összesen 230 orrszarvút öltek meg vadorzók a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Átlagosan tehát harmincóránként pusztult el egy szélesszájú vagy egy keskenyszájú orrszarvú. A vadorzás hasonlóan kegyetlen méreteket csak az 1970-es években öltött.

A környezetvédelmi világszervezet becslései szerint hasonlóan kritikus a helyzet a szomszédos Zimbabwében is, ahol az állatok állománya 2007-ig megerősödött, de a két évvel ezelőtti vitatott parlamenti választások óta a régióban kaotikus állapotok uralkodnak és elharapózott a vadorzás.

“A szarvak Afrikából elsősorban Vietnamba kerülnek, ahol porrá zúzott állapotban kétes, gyógyhatású szerként alkalmazzák őket” – mondta el Stefan Ziegler, a WWF fajtavédelmi szakértője.

JOGHÉZAG SEGÍTI A VADORZÁST

A WWF szerint Afrikában meg kell erősíteni az ellenőrzést, és végre érvényt kell szerezni a vadorzók elleni törvényeknek. Gyakran ugyanis még csak megközelítőleg sem merítik ki az eljárások során a lehetséges büntetési mértéket.

Ugyanakkor az importáló országban, Vietnamban megfigyelhető joghézag is kedvez a csempészetnek: bár a szarvval való kereskedelmet büntetik, birtoklása megengedett.

A WWF kezdeményezésére Hanoiban dél-afrikai kormányképviselők delegációinak részvételével ülést szerveztek, amelyen jelenleg vietnami kollégáikkal a vadorzás és az orrszarvúakkal való kereskedelem elleni harc megfelelő lépéseiről tanácskoznak.

“A vadorzás elterjedése nagy veszélyt jelent az orrszarvúak számára. Az állatok nem szaporodnak elég gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kilövések miatti erőteljes létszámcsökkenést” – mondta el Ziegler.

Csak Zimbabwében tizenöt százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú orrszarvúk állománya. 2007 és 2009 között Afrika hét államában összesen 470 orrszarvút terítettek le törvénytelenül.

AJÁNLOTT LINK:

Természetvédelmi Világalap honlapja (WWF)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik