Tudomány

Demokratikusak a méhek

Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki.

Thomas Seeley, a Cornell Egyetem neurobiológus-professzora a Méhek demokráciája – Honeybee Democracy – című új könyvében leírja azt a kifinomult eljárást, amelynek során a mézelő méhek (Apis millifera) meghozzák a lakhely kiválasztásának kulcsfontosságú döntését.

Amikor a méhkas túlnépesedik, a dolgozó méhek kétharmada az öreg méhkirálynővel az élen elhagyja otthonát és a közeli fák ágain gyülekezik.

A következő néhány nap során néhány száz felderítőt küldenek különböző égtájak felé, hogy kiválasszák azt a 10-20 odvas fát, amely potenciálisan az otthonuk lehet. A felderítők visszatérve a méhrajhoz táncukkal ismertetik, hogy milyen az általuk talált üreg.

“A tánc hossza jelzi, hogy mennyire jó a felfedezett hely. A méh képes megítélni a faodú milyenségét és becsületes: amennyiben a helyszín csak közepes, a rovar sem reklámozza azt túl intenzíven” – magyarázta Thomas Seeley professzor.

A feltérképezet helyszíneket ezt követően más felderítők is sorra meglátogatják, hogy benyomásaikról táncban számoljanak be.

A legjobb lakhelyek hatására “ropják” a táncot leggyorsabban a méhek, így ezek népszerűsége gyorsabban nő a közösség tagjai között. A legnépszerűbb helyszínt azután választják ki, miután egy kritikus tömeget elért az oda ellátogató méhek száma.

A MÉHEK MINT “NEURONOK”

Thomas Seeley szerint a méhek döntéshozó folyamata hasonlatos ahhoz, ahogy a főemlősök agyában működnek a neuronok (idegsejtek).

Egyetlen méh a méhrajban, vagy egyetlen neuron az ideghálózatban sem képes a maga teljességében áttekinteni a dolgokat.

Ám ha sok egyed egymástól függetlenül tesz hozzá a közöshöz egy-egy információtöredéket, a csoport képes az optimális döntés meghozatalára. Hasonlóan hoznak kollektív döntést a hangyák is.

“Úgy tűnik, ezek a csoportépítés általános elvei, amelyek lehetővé teszik, hogy a közösség sokkal bölcsebb döntést hozhasson, mint amilyenre a legokosabb tagja lenne képes” – magyarázta a szerző.

Thomas Seeley szerint az emberek sokat tanulhatnának a méhektől, ami a demokratikus döntéshozatalt illeti.

Egy közös érdekek mentén felépülő csoportnak, mint amilyen egy méhraj, ha jó kollektív döntéseket kíván hozni, gondoskodnia kell tagsága sokféleségéről, pártatlan vezetőt kell választania, s nyílt vitákban kell ütköztetni a véleményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik