Tudomány

Demokratikusak a méhek

Administrator
Administrator

2010. 10. 01. 08:01

Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki.
Korábban a témában:

Thomas Seeley, a Cornell Egyetem neurobiológus-professzora a Méhek demokráciája – Honeybee Democracy – című új könyvében leírja azt a kifinomult eljárást, amelynek során a mézelő méhek (Apis millifera) meghozzák a lakhely kiválasztásának kulcsfontosságú döntését.

Amikor a méhkas túlnépesedik, a dolgozó méhek kétharmada az öreg méhkirálynővel az élen elhagyja otthonát és a közeli fák ágain gyülekezik.

A következő néhány nap során néhány száz felderítőt küldenek különböző égtájak felé, hogy kiválasszák azt a 10-20 odvas fát, amely potenciálisan az otthonuk lehet. A felderítők visszatérve a méhrajhoz táncukkal ismertetik, hogy milyen az általuk talált üreg.

“A tánc hossza jelzi, hogy mennyire jó a felfedezett hely. A méh képes megítélni a faodú milyenségét és becsületes: amennyiben a helyszín csak közepes, a rovar sem reklámozza azt túl intenzíven” – magyarázta Thomas Seeley professzor.

A feltérképezet helyszíneket ezt követően más felderítők is sorra meglátogatják, hogy benyomásaikról táncban számoljanak be.

A legjobb lakhelyek hatására “ropják” a táncot leggyorsabban a méhek, így ezek népszerűsége gyorsabban nő a közösség tagjai között. A legnépszerűbb helyszínt azután választják ki, miután egy kritikus tömeget elért az oda ellátogató méhek száma.

A MÉHEK MINT “NEURONOK”

Thomas Seeley szerint a méhek döntéshozó folyamata hasonlatos ahhoz, ahogy a főemlősök agyában működnek a neuronok (idegsejtek).

Egyetlen méh a méhrajban, vagy egyetlen neuron az ideghálózatban sem képes a maga teljességében áttekinteni a dolgokat.

Ám ha sok egyed egymástól függetlenül tesz hozzá a közöshöz egy-egy információtöredéket, a csoport képes az optimális döntés meghozatalára. Hasonlóan hoznak kollektív döntést a hangyák is.

“Úgy tűnik, ezek a csoportépítés általános elvei, amelyek lehetővé teszik, hogy a közösség sokkal bölcsebb döntést hozhasson, mint amilyenre a legokosabb tagja lenne képes” – magyarázta a szerző.

Thomas Seeley szerint az emberek sokat tanulhatnának a méhektől, ami a demokratikus döntéshozatalt illeti.

Egy közös érdekek mentén felépülő csoportnak, mint amilyen egy méhraj, ha jó kollektív döntéseket kíván hozni, gondoskodnia kell tagsága sokféleségéről, pártatlan vezetőt kell választania, s nyílt vitákban kell ütköztetni a véleményeket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.