Tudomány

Angkor a modern Kambodzsa gazdasági kincse

Évente több mint egymillió turista látogat el Angkor romjaihoz, ezzel az egykori khmer birodalom fővárosának maradványai a modernkori Kambodzsa gazdasági kincsévé is váltak.

A kambodzsai fővárostól, Phnompentől 230 kilométerre északnyugatra, Szeimreap város közelében fekvő Angkor romvárosnál naponta turisták tömege gyülekezik már pirkadat előtt, hogy saját szemükkel csodálják meg a napfelkeltét.

A hőség és a páratartalom már hajnali öt órakor is embert próbáló, de a környéken légkondicionált bárok és éttermek várják a látogatókat.

A délkelet-ázsiai ország gazdasága nagy részben támaszkodik a történelmi látványosságokra, a Kambodzsába utazó turisták közül szinte mindenki ellátogat Angkorba.

ANGKOR

Angkor a IX. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802-1432 között. A birodalom virágkorában magában foglalta egyebek közt a mai Kambodzsa síkságait, Laosz és Thaiföld jelentős részét és a Mekong deltáját.

Csupán a templomokat építették kőből, minden más épületet, beleértve a királyi palotákat, fából ácsolták, vagyis az évszázadok során az enyészeté lettek.

Így Angkor hatalmas “templomváros” képében mutatkozik, noha természetesen nem csak vallási épületek voltak annak idején a városban. A khmer birodalom fénykorában a fővárosnak egymillió lakosa lehetett, több mint a világ bármely korabeli európai városának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik