Tudomány

Perseida-maximum: ma este

Ma este nyolc órától látható a legtöbb augusztusi hullócsillag.

Már napok óta egy üstökösmaradvány keresztezi a Föld útját. Ennek köszönhetően látunk augusztus elején hullócsillagokat.

Ez az üstökösmaradvány nem más, mint az egyik legismertebb meteorraj, a Perseidák. Idei gyakorisági maximuma csütörtökről péntekre virradó éjszaka lesz.

Idén két nappal újhold után lesz a maximum, vagyis ideális körülmények között, sötét égbolton figyelhetjük a hullócsillagokat.

A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum augusztus 12-én este 20 óra és augusztus 13-án reggel 9 óra között várható, vagyis hazánk a lehető legjobb helyen fekszik.

Aki teheti, keressen közvilágítástól mentes, sötét égboltú megfigyelőhelyet.

A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló rendkívüli, hajnalig tartó nyitva tartással várja az érdeklődőket. A Bükki Nemzeti Parkban Egerhez közeli Felsőtárkányban csillagnéző estet rendeznek augusztus 13-án.

A meteorok éjjel a Perseus csillagkép irányából látszódnak jönni:

Perseidák

A meteorraj első megfigyelése Kr. u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából Kr. e. 68-ban.

A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is láthatunk Perseida meteorokat, természetesen ekkor még kis számban.

A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 12-13-a tájékán szoktunk áthaladni. (forrás: MCSE)

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar fotó harangozza be a NASA-n a Perseida-raj maximumát

NASA-s fotók a 2009-es augusztusi csillaghullásról

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik