Tudomány

Kisbolygó csapódhat a Földbe a XXII. században

24.hu
24.hu

2010. 07. 29. 13:30

Olasz matematikusok szerint kisbolygó csapódhat a Földbe a következő évszázadban. Van-e ok a pánikra?
Korábban a témában:

1999 RQ36, ez a jelzete annak a kisbolygónak, amelyről az a hír kapott szárnyakra a napokban, hogy a XII. században nagyobb eséllyel csapódhat be a Földbe, mint az Apophis kisbolygó 2036-ban. Az 1999 RQ36 – 560 méter átmérőjű Apollo-típusú kisbolygót – mint ahogy neve is mutatja 1999-ben fedezték föl, és mostanra becsülte meg tanulmányában Andrea Milani a kisbolygó pályájának olyan jellegű irányát, amely szerint a mi bolygónkat keresztezné 2169 és 2199 között. A becsapódás esélye 2182-ben a legmagasabb – azonban így is kicsi -, mindössze egy az ezerhez.

Azt kell tudni azonban az ilyen számításokról, hogy csak közelítő, valószínűsítő becslésekről van szó, és ekkora távolságból a kisbolygó útja a jelenlegi viszonyok között kiszámíthatatlan. A becsapódás valószínűségét mutató táblázatból kiindulva – ami nyolc feltételezett időpontot ad meg – nehéz feltélezésekbe bocsátkozni. Ha esetleg mégis megtörténne az esemény, az emberiséget veszélyeztető, de teljes kihalást nem okozó cunamik kísérnék a jelenséget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.