Tudomány

Sarki fény ma éjjel?

24.hu
24.hu

2010. 08. 03. 13:56

Augusztus elsején óriási anyagfelhő dobódott ki a Napból. Emiatt az űridőjárás-jelentés máról holnapra virradó éjjelre sarki fényt jósol.

A Nap aktivitása igen magas volt az utóbbi időben, augusztus elsején pedig egy komplexebb Nap-kitörés történt, emiatt következett be az az anyagkilökődés, ami a központ csillagunkból a bolygónk légköréhez érkezve, és annak mágneses mezejével érintkezve látványos fényjelenséget idézhet elő.

Az amerikai űrmeteorológiával foglakozó intézet a Space Weather máról holnapra (3-ról 4-re) virradó éjszakára jósolja a hazánkban és főleg augusztusban ritkán észlelhető légköroptikai jelenséget.

A láthatóság – mérések alapján – az északi szélesség 45-50. foka közötti területre esik, Magyarországon is lehet esélyünk a megtekintésére.

Sarki fény

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), (délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább március–április és szeptember–október között figyelhető meg.

A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős.

A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.