Tudomány

Gepárdokat visznek vissza a vadonba

Visszaköltöztetik az indiai természetvédelmi területekre a múlt században kiirtott vadmacskákat.

Hamarosan ismét lesznek gepárdok indiai természetvédelmi területeken, miután az újdelhi kormány az elmúlt évszázadban kiirtott vadmacska 18 példányának a beköltöztetéséről döntött.

“Az újratelepítés programja nemzeti jelentőségű” – nyilatkozta Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter. A Hindustan Times című indiai lap csütörtöki jelentése szerint átszámítva nagyjából 50 millió eurót költenek a projektre

A program keretében 2012-ig három új rezervátum jön létre Madhja Pradés és Rádzsaszthán államokban. A kormány az állatokat Dél-Afrikából, Namíbiából és Iránból hozatja az országba.

Indiai médiaértesülések szerint az utolsó példányt 1947-ben látták a szubkontinensen, a kormány 1952-ben jelentette be hivatalosan is a ragadozó kihalását.

Gepárd

A gepárd (Acinonyx jubatus) a macskafélék családjába tartozó Acinonyx nembe tartozó egyetlen élő faj. Jellegzetes ragadozó, mely lopakodás vagy falkában vadászás helyett inkább gyorsasági fölényét kihasználva ejti el áldozatát. A leggyorsabb szárazföldi emlősként rövid távon elérheti akár a 110 km/óra sebességet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik