Tudomány

Nyilvánosság elé állt Pippi, a “zebár”

24.hu
24.hu

2010. 07. 30. 06:55

Ritka hibrid állat született egy hete az Egyesült Államokban. A zedonkot tegnap mutatták meg a nagyközönségnek.

Tegnap mutatták be a nyilvánosságnak azt a különleges hibrid állatot, amely hete jött a napvilágra az Egyesült Államokbeli, Chestatee Vad-Rezervátumban. A zedonkot – az az szamár és a zebra kereszteződéséből született élőlényt – a rezervátum dolgozói Pippinek keresztelték. Édesanyja szamár, édesapja pedig zebra volt.

Már születtek zebra és szamár párosodásából élőlények, de még mindig ritkaságszámba még mindig nagyon kevés az ilyen hibrid. A fajoknak eleve eltérő a kromoszómaszáma. Míg a szamaraké 62, addig a zebráknál ez fajonként eltérő lehet 32 vagy 46.

Hat évvel ezelőtt a tudósok a hibrid fajta elnevezésén vitáztak, hogy az ilyen állatok a zonkey (ebből jött a zedonk) vagy a deebra nevet viseljék. Magyarosítani a zedonk, azaz zonkey-k nevét talán “zebárra” lehetne. Az első szamár és zebra kereszteződéséből létrejött állat 2005. április 21-én látta született Barbados szigetén, az állatot Alexnek hívták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.