Tudomány

Kevesebb fitoplankton, kevesebb hal

Administrator
Administrator

2010. 07. 29. 09:50

A fitoplanktonnak nevezett apró algák mennyiségének évszázados csökkenése veszélyezteti a világ óceánjainak teljes táplálékláncát.
Korábban a témában:

A jelentés szerint e mikroszkopikus élőlények mennyisége világszerte évente egy százalékkal csökken. 1950 óta a fitoplankton össztömege 40 százalékkal lett kevesebb, leginkább a klímaváltozás gyorsulása miatt. A csökkenés mindent érint felfelé a táplálékláncban, beleértve az embert is.

A fitoplankton kritikus része bolygónk ellátórendszerének, a belélegzett oxigénünk felét termeli, elnyeli a légköri szén-dioxidot, és végső soron minden halászat rajta alapszik.

A fitoplanktonok csökkenéséről szóló tanulmány műholdas felvételeken és 1899 óta ismert viuális méréseken alapul.

A műholdas felvételek előtti időkben egy 20 centiméteres fehér korongot süllyesztettek le a vízbe addig, amíg a megfigyelő már elvesztette szem elől. Ennek mélysége – vagyis ameddig a fény behatol az óceán felső rétegébe – jó mérőszáma a fitoplanktonokban lévő klorofill koncentrációjának: minél kevésbé volt átlátszó a víz, annál több volt a plankton.

Fitoplankton

A fitoplankton egysejtű növények tömege, amely az óceánok felszíni vizeiben többnyire sodródik az áramlatokkal, de egy részük némi mozgásra is képes. Mint minden növény, a fotoszintézis folyamatában napfény segítségével szén-dioxidból és vízből állít elő szerves anyagot, növekedéséhez tápanyagokra is szüksége van.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.