Tudomány

A világ legnagyobb ócenáriuma épül a Russzkij-szigeten

Az akváriumokban a biológusok elsősorban a tengeri állatok mesterséges körülmények közötti viselkedését tanulmányozzák majd.

2012-re építik fel a világ legnagyobb ócenáriumát az oroszországi Távol-Keleten, Vlagyivosztok közelében.

A Russzkij-szigetre megálmodott létesítmény 435 vízmedencéjével és akváriumával mindenekelőtt arra szolgál, hogy jobban kutathassák a Csendes-óceán északnyugati részének tengerbiológiáját.

Az akváriumokban a biológusok elsősorban a tengeri állatok mesterséges körülmények közötti viselkedését tanulmányozzák majd.

A látogatók pedig egyebek mellett egy 75 méter hosszú “vízalatti” alagúton figyelhetik meg a tengerek lakóit.

A mintegy 195 millió euróra – 55 milliárd forintra – becsült beruházásra egy tajvani vállalat, a The Huangs Green Country Co. Ltd. kapott megbízást. A fedett létesítmény 20 ezer négyzetméteres. Ez lesz a világ legnagyobb óceanáriuma, ami az összvízmennyiséget illeti.

Az óceanárium nem véletlenül kerül a Russzkij-szigetre

A tervek szerint itt tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját 2012-ben. A jelenleg 21 taggal működő APEC-et 1989-ben hozták létre a Csendes-óceán mentén fekvő országok azzal a céllal, hogy elősegítse a gazdasági együttműködést az ázsiai–csendes-óceáni térségben. Oroszország mintegy 3 milliárd eurót (847,5 milliárd forintot) szán a csúcstalálkozó előkészítésére. Ezért az összegért többek között bővítik a vlagyivosztoki nemzetközi repülőteret, és a szigetet híddal kötik össze Vlagyivosztokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik