Tudomány

Huszonötezer többségében földsúroló aszteroidát fedeztek fel

Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát fedezett fel működése első hat hónapjában a NASA legújabb csillagászati műholdja.

A WISE-műholdat 2009 december 14-én indította útnak a NASA. Célja a teljes égbolt végigfényképezése infravörös tartományban. A tervek szerint összesen 1,5 millió 1 megapixeles felbontású képet, azaz 11 másodpercenként egyet készít az égboltról a csillagászati műhold. A távcsövet és az érzékelőket 15 kilogrammnyi szilárd hidrogén elpárologtatásával hűtik 15 Kelvinre (-268,15 Celsius fokra), a műhold küldetése várhatóan októberben fejeződik be, amikor elfogy a hűtőanyag.

A WISE múlt szombaton fejezte be az égbolt első teljes “körbepásztázását”, és megkezdte a második “kört”. A csillagászok reményei szerint a projekt befejezéséig egymillió korábban ismeretlen égi objektumot vesz lajstromba, felfedezései révén a tudósok közelebb jutnak annak megértéséhez, hogy miképp alakulnak ki a bolygók, csillagok és galaxisok.

A teleszkópok többsége a világegyetem legforróbb és legfényesebb objektumaira fókuszál. A WISE “tekintete” viszont képes áthatolni a sűrű csillagközi porfelhőkön, és meglesni a “közönséges” teleszkópok számára láthatatlan sötét és hideg űrobjektumokat.

Az első hat hónap alatt 25 ezer korábban ismeretlen aszteroidát fedezett fel, ezek 95 százaléka Föld-közelinek minősül. Ez az adat eltér az eddigi becsülttől, és veszélyes lehet bolygónkra nézve is.

A műhold 15 új üstököst fedezett fel, és kifürkészett több száz lehetséges barna törpét – utóbbiak nagyobbak a bolygóknál, viszont kisebbek a csillagoknál. Végül a WISE 20 új barna törpe létét bizonyította, köztük a valaha felfedezett leghidegebbeket.

Az infravörös űrteleszkóp egy ultrafényes galaxist is talált: a tízmilliárd fényévnyire lévő csillagváros “karambolozó” galaxisokból alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik